UNESCO

 

 Posvojeni spomenik  UNESCO-vi dnevi


UNESCO na naši šoli

Naša šola je članica mreže UNESCO pridruženih šol (angl. UNESCO Associated Schools Network, krajše ASPnet), ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

ASPnet, ustanovljen leta 1953, povezuje izobraževalne ustanove po vsem svetu. Slovenija je postala del te velike globalne družine leta 1993, ko je bila zaradi izjemne vloge pri sprejemu beguncev iz vojskujoče se Jugoslavije, kot prva slovenska šola v mrežo sprejeta Osnovna šola Cirila Kosmača iz Pirana. Danes globalna mreža z več kot 11.000 pridruženimi šolami v več kot 180 državah podpira:

 • pripadnost globalni skupnosti in kulturi miru ter nenasilja,
 • trajnostni razvoj in trajnostni življenjski slog,
 • medkulturno učenje in spoštovanje kulturne raznolikosti in dediščine.

ASPnet – gonilo inovacij in kakovostnega izobraževanja – je priznan kot učinkovito orodje za doseganje ciljev trajnostnega razvoja (angl. Sustainable development goals, krajše SDG), še posebej točke 4.7 četrtega cilja trajnostnega razvoja – Izobraževanje 2030.

Projekti v šolskem letu 200/21

Vsako leto se udeležimo nacionalnih in mednarodnih projektov, ki potekajo po Sloveniji. z njimi spoznavamo slovensko pokrajino in življenje sovrstnikov ter sklepamo prijateljstva.

V letošnjem letu smo se in se bomo prijavili na:

 1. Drevo je življenje na OŠ Frana Kranjca
 2. Tujejezični recital na Gimnaziji Škofja Loka
 3. Jezikajmo na OŠ Bled
 4. Z odra na oder na OŠ v Mariboru
 5. Moje pravice na OŠ Pesnica
 6. Pletemo niti mreže z zdravjem…
 7. Pošljimo sapico prijateljstva na OŠ Pesnica
 8. Tek na Ptuju, ki ga organizira Gimnazija Ptuj

Želimo si, da bi se lepo imeli.


Obeleženje svetovnega dneva hrane v OPB-ju

Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.

Letos smo ga obeležili v okviru OPB-ja, in sicer so učenci in učenke risali in ustvarjali njihovo najljubšo vrsto hrane, priljubljen obrok v njihovi družini, hrano polno vitaminov ali kakšno drugo, njim posebno vrsto hrane. Ob ustvarjanju smo se seveda pogovarjali, starosti otrok primerno, o pomembnosti zdrave in raznolike prehrane.

Na koncu je nastal pisan kolaž izdelkov, ki smo jih obesili na oglasno desko UNESCA nasproti učilnice 5. a-razreda.

Sodelovali so naslednji razredi: 1. a, 1. b, 2. a in 4. b pod mentorstvom učiteljic Simone Jeran, Ruške Zupančič in Petre Gostinčar.

Zapisala: S. Jeran