E-časopis

 

Šolsko glasilo učencev OŠ Preserje pri Radomljah

 


 

NA OBISKU PISATELJICA BARBARA HANUŠhanu

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom v organizaciji založbe Miš je letošnje šolsko leto nudil številne zanimive dogodke in eden izmed njih je bil tudi na naši šoli, saj nas je obiskala pisateljica Barbara Hanuš.

Nadarjene učence iz šestega in sedmega razreda sta v knjižnici z nasmehom na obrazu pričakala predstavnik založbe Miš in prijazna gospa – Barbara Hanuš, ki je znana kot zunanja urednica Cicibana in Cicidoja, predvsem pa po svojih otroških delih, prevedenih v več jezikov. Za začetek druženja med knjigami so Barbaro Hanuš neverjetno navdušili učenci razredne stopnje, ki se učijo švedščino, saj so ji z učiteljico Karmen Pokorny zapeli pesmico o muci v švedščini. Gostja je bila presenečena, da se učenci učijo švedščino, saj še tega ni zasledila nikjer. V nadaljevanju je Barbara Hanuš pokazala svoje knjige o Jakobu in muci Mici, ki so še posebno zanimive, saj je slovenski zgodbi dodan prevod v jeziku tujih manjšin v Sloveniji (italijanskega in madžarskega) ter v nemščini za uporabo otrok slovenske manjšine v Avstriji. Z zanimanjem so učenci prisluhnili, ko jim je pokazala še prevod zgodbe v jezike priseljencev (hrvaškega in makedonskega) ter v romski jezik in jim razložila, da takšne knjige ustvarja zato, ker pozna težave, s katerimi se soočajo učenci, ki jim slovenščina ni materni jezik, in se učijo govoriti slovensko. Ura klepetanja z Barbaro Hanuš o tem in onem jeziku, o tej in in oni abecedi je zelo hitro minila in učence naučila marsičesa novega. Ob koncu so učenci iz knjižnice odhajali s prijetnimi občutki in novi znanji ter spoznanji, Barbara Hanuš pa je zatrdila, da se še zagotovo vrne k nam. Vedno dobrodošla.

Tanja Kastelic


 

DOBRODELNA PRIREDITEV TOKRAT OBARVANA S HUMORJEMdobro14

 

Na OŠ Preserje pri Radomljah letos praznujejo jubilejnih 50 let šole in 125 let osnovnega šolstva v Radomljah, kar so v novembru obeležili s slavnostno prireditvijo  Z roko v roki iz preteklosti v prihodnost. In v tem duhu so nadaljevali tudi na dobrodelni prireditvi,  kjer so se zbirali prispevki za Šolski sklad. V uvodnem pozdravu je učenka Lara Koselj z vso eleganco številnim obiskovalcem naznanila, da bodo tokratno dobrodelno prireditev obarvali s preteklostjo, sedanjostjo, jeziki, ustvarjalnostjo učencev, materinskim dnem, humorjem in še s čim. V nadaljevanju sta spregovorili ravnateljica Ana Nuša Kern in predsednica Šolskega sklada Nataša Kuzmič, ki sta obe pozdravili ustvarjalnost učencev in dobrodelnost. Potem pa se je začela debela ura in pol smeha, plesa, glasbe, sporočil za mamice … Za smeh sta poskrbela navihana Kekec (Matic Šuštar) in Rožle (Rok Vrenjak), odlično pa sta ju dopolnjevala komična devetošolca Gašper Bizjan in Jernej Kočar, ki sta bila enkrat prijazni sovici ali gibčni gimnastičarki, spet drugič pa Piki Nogavički ali sta se bojevala v bitki pri Waterlooju … Glavnino so dodali učenci razredne stopnje s svojimi nastopi, in sicer z ljudskim, kavbojskim ali sodobnim plesom, z glasbo, gimnastiko, otroškimi pesmimi, pesmimi o mamicah, s predstavitvijo svojih pesmi, manjkale pa niso niti nemške, angleške in švedske besede. Zaključil je učiteljski pevski zbor v sodelovanju z učenci, ki je s pesmijo Ko se smeješ vsem sporočil, naj jih nasmeh spremlja vedno in povsod.

Tako so se uresničile želje Mateji Jerini in Tanji Kastelic, ki sta bili vodji dobrodelne prireditve, da so se poleg preteklosti, sedanjosti in prihodnosti prepletli še smeh, dobrodelnost, štirje različni jeziki, materinski dan, predvsem pa vsa srca nastopajočih in obiskovalcev.

 

Tanja Kastelic

 


 

 

Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah je z gledališko igro Učenec Jure, ujet v svoj svet gostovala na OŠ Venclja Perka.

http://www.rtvslo.si/infodrom/infofon/prispevek/1/2210

 


 

Pravljično obarvana pomladvid

 

Le kdo ne pozna klasičnih pravljic, kot so Rdeča kapica, Kdo je napravil Vidku srajčico, Muca Copatarica?

Predšolskim otrokom enote Kekec in Mlinček ter osnovnošolcem so junaki pravljic še kako poznani. Njihove vragolije so si lahko ogledali na odru Kulturnega doma Radomlje in OŠ Preserje pri Radomljah.  V abonmajski predstavi Rdeča kapica se je predstavila gledališka skupina predmetne stopnje, ki jo vodita Jasmina Pogačnik in Tanja Kastelic.

Rdeča kapica, ki jo je zaigrala Čarna Vinona Piškur, je po predstavi povedala: »Ko stopiš na oder, se spremeniš v čisto drugo osebo, pravljično in namišljeno, polno domišljije. Kdo se nebi vsaj enkrat prikazal na odru in pokazal svoj drugi jaz? Zagotovo si to prav vsak želi. Ravno v ta namen imamo gledališke, dramske skupine, kjer se pokažeš v drugi luči.Rdea_kapica_8

V petek, 4. aprila 2014, pa smo na šolski oder povabili predšolske otroke iz vrtcev Mlinček ter Kekec.
Otroci so si ogledali gledališko predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico, ki je bila prirejena po literarni predlogi Frana Levstika. Člani gledališkega krožka so pod vodstvom Bojane Lužar, ki ga obiskujejo predvsem učenci tretjih in četrtih razredov, z navdušenjem odigrali vsak svojo vlogo in dokazali, da s svojimi talenti še veliko obetajo. Igro so “začinili” z glasbo Nece Falk in Ljerka Novaka, ki je po predstavi še dolgo odmevala v ušesih navzočih.

Pravljične pomladi pa še ni konec. Ljubitelje pravljic bodo gledališčniki razveselili še s priredbo Muce Copatarice, ki se bo  prav tako odvijala na odru Kulturnega doma Radomlje.

Vabljeni, da se s pravljicamipreselite v svet, kjer se čas ustavi.

Jasmina Pogačnik in Bojana Lužar

 


 

Pust, krivih ust, tudi v Radomljah …photo.JPGpust

 

Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo – maškaro – in množično kličemo pomlad. Po letošnji zimi se vsi veselimo prvih toplih žarkov, znanilcev pomladi: zvončkov, rumenih trobentic, žafranov in mačic  ter zelene barve. Klic pomladi je bil letos zelo odmeven tudi na šoli. Kar vsi učenci, od najmlajših do najstarejših, vključno z učitelji so v različnih preoblekah preganjali botro zimo in s hudomušnim razpoloženjem polnili stavbo učenosti ter radomeljske ulice.

Šolsko jutro se je začelo  povsem običajno. Znani obrazi so napolnili šolske hodnike in učilnice. Že po deseti uri pa se je podoba učencev popolnoma spremenila. Šolsko dvorišče so preplavile barvice, nogometni, košarkarski in hokejski navijači, znane filmske in pevske zvezde, čarovnice, klovni, princese, ustvarjalci filmov, Kekci, Pehte, volkovi in druge živali, Pike Nogavičke, beneške maske in še in še. Kamor koli je segal pogled, povsod je bilo moč ugledati pustno šemo.

Sprevod s približno štiristo maskamise je pokazal sokrajanom. Navdušeni mimoidoči in vozniki so pozdravljali in hupali, ugibali, kaj maske predstavljajo, ter se zabavali. Zabavale pa so se tudi maškare, ki so prepričane, da je zimi zares prišel konec, saj je bil njihov klic močan, odmeven in jasen: »Pomlad, pridi, zima, odidi!«

Ali jim je uspelo, bomo videli že v naslednjih dneh. Prepričani pa smo, da bo naslednje leto njihov klic pomladi prav takšen, če ne še močnejši.

mag. Jasmina Pogačnik

 

Objava na Infodromu: http://www.rtvslo.si/infodrom/infofon

 


 

IZMENJAVA UČENCEV OŠ IVANA TRINKA IN OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH

 

28. novembra so nas obiskali zamejci. Že tedne pred njihovim prihodom so potekale priprave in učenci smo komaj čakali, da spoznamo bodoče prijatelje. Ko so učenci iz Italije z malo zamude le prispeli, smo jih toplo pozdravili in jim predali darilca, ki smo jih pripravili zanje. Nato smo se okrepčali, se sprehodili in jim predstavili šolo ter si ogledali predstavo. Četrto in peto šolsko uro so se učenci z nami udeležili pouka in spoznali naše učne metode in potek dela. Po kosilu in sprehodu pa so nas čakale zanimive delavnice. Razdelili smo se v skupine in krožili od delavnice do delavnice. Najprej učenje slovenskih plesov, nato čudovita slamnikarska delavnica, peka slastnih piškotkov in nazadnje še ustvarjanje skupne slike, ki je svoje mesto dobila na hodniku šole. Okoli šestih zvečer smo zaključili z delavnicami in odšli domov.

Naslednji dan smo se že navsezgodaj odpravili proti železniški postaji in se z vlakom odpeljali v prestolnico. Sprehodili smo se do Prešernovega trga, kjer smo se razdelili v tri skupine in pričeli z raziskovanjem Ljubljane. Nekateri učenci smo imeli vlogo turističnega vodiča in smo predstavili pomembnejše točke. Vzeli smo si čas za kosilo, potem pa smo se napotili proti parlamentu, kjer nas je pričakal Borut Peršolja in nam predstavil vlogo te stavbe. Pozdravit sta nas prišla tudi poslanca Mirko Brulc in Danijel Krivec kot predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Za konec smo se povzpeli še na Ljubljanski grad, kjer smo se poslovili. Pod gradom je avtobus pričakal naše nove prijatelje in jih odpeljal nazaj v Gorico, mi pa smo se domov vrnili z vlakom. Za vse je bila izmenjava zagotovo posebna izkušnja, ki upamo, da jo bomo čim prej ponovili in zamejcem vrnili obisk.

Lara Koselj, 9. a


 

Dobrota, čista misel, ljubezen za konec leta 2013PC240224


Mesec december je vsako leto nekaj posebnega … vsako leto je obarvan z drugačnimi lučkami … vsako leto pušča v nas drugačne sledi …

Tudi letos so učenci in učitelji na OŠ Preserje pri Radomljah poskrbeli, da so bili zadnji dnevi iztekajočega se leta 2013 za predšolske otroke domžalskih vrtcev, učence domžalske osnovne šole ter naše šole prav posebno pravljični, svetlikajoči in žareči. Pričarali so nam nepozabno klasiko Zvezdico Zaspanko, ki v mladih, manj mladih in starejših prebudi čut po vrednotah, ki so zaradi neustavljivega tempa naših življenj prepogosto prezrte.

Kaj nam torej sporoča Zvezdica Zaspanka? Naj verjamemo neznancem? Ali lahko razbojnika popravi nekdo, ki ima čisto srce? Ali moramo zjutraj vstajati pravočasno, ker bomo drugače kaznovani?  Vse to in še več …  Učenci osmega in četrtega razreda so z Natašo Cotman, Sašo Kosten Zabret, Bojano Lužar, Alenko Kavko, Polono Torkar in Vesno Bizalj z roko v roki podali sporočilo, da z dobroto, čisto mislijo in ljubeznijo lahko premagamo vse tegobe našega vsakdana.  Tako je bilo in tako bo kljub vsem izgovorom, ki jih morda uporabljamo, da opravičujemo svoja dejanja. Vedno znova in znova potrebujemo taka sporočila, saj bogatijo in plemenitijo posameznikovo življenje … vedno znova in znova se učimo iz lastnih izkušenj in izkušenj drugih in vedno znova in znova dokazujemo, da je svet, poln takšnih vrednot, nujno potreben, da se lahko v njem uveljavljamo, živimo …

Na OŠ Preserje pri Radomljah učenci in učitelji čutijo, da morajo to sporočilo prenašati na vse mogoče načine … danes s čudovito Zvezdico Zaspanko, jutri z … Pustimo se presenetiti … Prepričana sem, da bodo prihodnji meseci postregli s tem odgovorom.

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

Roka učenca v roki starostnikapiskoti_5b

 

Mesec december, mesec lučk, topline in čarobnosti, marsikomu povzroča nelagodje … melanholijo … občutek osamljenosti. Mediji na vsa usta govoričijo o medgeneracijskem sodelovanju, povezovanju, izmenjavi izkušenj in spominov. In kako medgeneracijsko sodelovanje uresničujejo učenci 5. b-razreda OŠ Preserje pri Radomljah?

V razredu se je učencem in razredničarki Katji Saksida že v jesenskih mesecih porodila ideja, da bi preprosto nekomu z drobno pozornostjo polepšali dan. Zavihali so rokave in sestavili pisma, ki so jih naslovili s Spoštovana gospa in Spoštovani gospod … Pisma so sami odnesli do naslovnikov in iskrice v očeh starostnikov, ki so jih prejeli, so bile žareče, nepopisne.

Ker učenci v razredu skupaj z učiteljico živijo po sedmih povezovalnih Glasserjevih navadah, ni ostalo zgolj pri pismih. Pri tehniškem dnevu v prazničnem decembru so se preizkušali kot mojstri piškotov, saj so spekli kar pet vrst, poleg pa vključili še ročne spretnosti, ki so jo izdajale prisrčne voščilnice. Nekaj piškotov je pristalo v njihovih želodčkih, nekaj so jih odnesli staršem, nekaj pa so jih skupaj z voščilnicami ponovno odnesli v domžalski dom upokojencev.

Medgeneracijsko povezovanje je učence obogatilo, starostnikom domžalskega doma upokojencev pa popestrilo njihov vsakdanjik,  dalo  novo kakovost življenja, zagotovilo občutek sprejetosti in varnosti ter vsaj malce olajšalo osamljenost. Zagotovo pa je pripomoglo k okrepitvi duševnega in telesnega zdravja.

Medgeneracijsko povezovanje postaja zavestna odločitev v družbi, predvsem pa na šoli, ki že kar nekaj šolskih let sodeluje z različnimi generacijami v krajevni skupnosti, občini Domžale in okoliških občinah. Razumemo jo kot izmenjavo izkušenj in spoznanj, druženje, učenje, pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže ter ohranjanje materialne varnosti in kulturne dediščine.

Učenci OŠ Preserje pri Radomljah in 5. b-razred visoko zveneče besede na papirju spreminjajo v dejanja in tako dokazujejo, da je medčloveški odnos temelj sožitja različnih generacij.

mag. Jasmina Pogačnik

 

 

Gledališka skupina naše šole je v petek, 29. novembra 2013, v Kulturnem domu Radomlje uprizorila dramsko predstavo za otroke z naslovom Kekec. Posnetek si lahko ogledate na portalu Domžalec.si.


 

 

GLEDALIŠKA SKUPINA OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH POŠTENO ZAVIHALA ROKAVE

 rokav

Letošnji začetek šolskega leta je bil močno gledališko obarvan. Vsi uvodni trije meseci so postregli z gledališkimi poslasticami, ki so popestrile in še močneje obarvale jesenski vsakdan. Že sam vstop prvošolčkov v velik belo-rdeči hram učenosti so pospremile lutke, v mesecu oktobru in novembru pa je zablestel učenec Jure v dramski igri avtorice Tanje Kastelic, Učenec Jure, ujet v svoj svet.

Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah z mentoricama Jasmino Pogačnik in Tanjo Kastelic  je s predstavo poskušala opozoriti na pomembno dejstvo, ki ga vsi prevečkrat prezremo, to je, da smo ljudje različni, drugačni, da smo unikatni kot zvezde na nebu, kot je v svoji pesmi Pesem o zvezdah, ki je pravzaprav pesem o ljudeh, dejal slovenski sodobni pesnik Tone Pavček.

Učenec Jure se v svojem otroškem življenju sooča s številnimi šolskimi težavami: številke in črke mu plešejo pred očmi, počuti se osamljeno in odrinjeno med šolskimi zidovi, pred učitelji in sošolci bi se najraje skril. A vendar pride tudi njegov trenutek. Takrat zablesti in vsem, tako učiteljem kot sošolcem, dokaže, da je tudi on čisto vsakdanji fant, čeprav mu matematika in slovenščina delata preglavice,  se njegovo znanje o živalih lahko kosa s pravo enciklopedijo.

Prvič je bila gledališka predstava na šolskem odru uprizorjena ob Tednu otroka in je požela val navdušenja in pohval. Z njimi  niso skoparili tudi dijaki 1. in 3. letnika zamejske Srednje šole Ivana Trinka iz Gorice, ko se je igralski ansambel ponovno predstavil 29. 11. 2013 na šolskem odru.

Naslednji meseci bodo za gledališčnike zelo pestri in delovni. Pripravljajo namreč novo pravljico, prav tako pa se bodo v februarju in aprilu z dvema pravljicama predstavili v okviru otroškega abonmaja, ki ga za otroke ponuja KD Mlin Radomlje v Kulturnem domu Radomlje. Vsi  igralci že komaj čakajo, da bodo ponovno zablesteli v vsej svoji veličini.

mag. Jasmina Pogačnik

Naša slika s predstave Učenec Jure, ujet v svoj svet – spet fotografija dneva na Infodromu 🙂

Še link : http://www.rtvslo.si/infodrom/galerija/259

http://www.rtvslo.si/infodrom/infofon/prispevek/0/1542


 

 

50 let učilne radomeljske zidane in 125 let osnovnošolskega izobraževanja

 torta

V osemdesetih letih 18. stoletja je luč sveta po zaslugi Marije Terezije ugledala šolska reforma, ki je otrokom omogočila izobraževanje in s tem boljše življenje. Dobrih 100 let kasneje se je leta 1888 v Radomljah »rodila« prva osnovna šola, kar pa ne pomeni, da se radomeljska mladina ni izobraževala že prej. Premožni domačini so namreč do tega leta svoje otroke pošiljali v šolo v Ljubljano, Kamnik ali Mengeš. Redne šole v Radomljah še ni bilo; radomeljsko mladino so cerkovniki in organisti poučevali brati, pisati in računati. V petdesetih letih 19. stoletja je delovala tudi zasilna šola, kjer so se mladi nadobudneži s pomočjo duhovnika pripravljali za življenje. Prav posebno je bilo leto 1963, ko je na preserski strani zrastla moderna rdeča ustanova, namenjena izobraževanju učencev Radomelj, Preserij, Homca, Volčjega potoka in Rov. Vse od leta 1888 je bila v krajanih močno prisotna zavest, da je izobraževanje temelj srečne in lepe prihodnosti vsakega otroka. In v takem duhu delujejo še danes – 125 let kasneje, saj so krajevne skupnosti, občina in kraj močno prepleteni ter povezani, hkrati pa se njihovo vzajemno delovanje kaže v vsakdanu teh prebivalcev.

Tako častitljivega dogodka ne gre spregledati, še manj ga pozabiti ali ne obeležiti, zato so učenci, delavci šole z vodstvom, nekdanjimi učenci ter učitelji pripravili dih jemajočo  slovesnost, ki je mavrično obarvala deževni petek, 22. 11. 2013. Koordinator Boštjan Domjanić je s sodelavci ponovno dokazal in potrdil, da vsi udeleženci vzgojno-izobraževalnega procesa OŠ Preserje pri Radomljah delujejo po sedmih Glasserjevih povezovalnih navadah: podpiranje, spodbujanje, spoštovanje, zaupanje, sprejemanje, poslušanje in dogovarjanje.

Slavnostna prireditev z naslovom Z roko v roki iz preteklosti v prihodnost je združila nekdanje s sedanjim ter tlakovala pot prihodnjim. Številni nastopajoči so se poklonili visokemu jubileju in pristavili svoj kamenček v mozaik bogate zgodovine radomeljskega izobraževanja in učilne rdeče zidane. Slavnostne fanfare Roka Novaka, Gregorja Burnika in Mihe Ručigaja so napovedale dve uri obujanja spominov, toplih občutkov, nasmehov ter čiste zabave. Roko v roki so si na odru podajali Mengeška godba, Mladinski in otroški pevski zbor OŠ Preserje pri Radomljah s Karmen Logar in Tomažem Habetom, učenci 4. razreda s folklorno točko pod vodstvom Ruše Zupančič in Marjane Borovnice ter gostje Marija Tome na citrah, Rok Zupančič na frajtonarici, kvartet glasbene šole Kamnik, učenci 1. razredov z učiteljico Natašo Štebe, učenci pod vodstvom Katje Saksida ter Nataše Puhner, učenci predmetne stopnje pod vodstvom Boštjana Domjanića, Martina Šraj s Hano Bajec, Tejo Hribar, Najo Šarec, Ano Vidergar, Maticem Toninom in Rebeko Satler. Zadnjo roko je sprejel še učiteljski pevski zbor pod vodstvom nekdanjega učenca Uroša Peleta s skladbo Ljubezen sončni žarek je.

O dobrem in kakovostnem delu sta spregovorila domžalski župan Toni Dragar in ravnateljica Ana Nuša Kern. Toni Dragar je učencem zaželel, da naj svoje življenjske knjige polnijo z uspehi, otroškimi in mladostnimi dogodivščinami ter sanjami, predvsem pa naj vedno hodijo za cilji, ki so si jih zastavili. Ponos in sreča sta odsevala na obrazu ravnateljice, ki se je z izbranimi besedami dotaknila slehernega obiskovalca. Njena občutja so se pomešala z njihovimi in na koncu je bilo moč čutiti tako trdno vez, ki jo lahko stketa le globoko zaupanje in spoštovanje.

V vročici petkovega večera je piko na i na tako pomembni rojstnodnevni zabavi predstavljala torta velikanka, s katero so se pogostili nastopajoči in obiskovalci. Njihovi obrazi so izdajali, da slajše torte, ki ima tako globok izobraževalni in življenjski okus, še niso jedli. Nepozabno prireditev so dopolnile čudovite razstave na šolskih hodnikih in v mali jedilnici, kjer je bil predstavljen utrip šole skozi čas, umetniške stvaritve nekdanjih učencev Jana Bernota in Janeza Gorška, nekdanjega učitelja Moma Lisičića ter delovanje Telovadnega društva Sokol.

Slavnostno obarvani meseci tega šolskega leta pa so botrovali tudi k rojstvu zbornika, v katerem so zajeti zgodovina šolstva v teh krajih, spomini nekdanjih učiteljev in ravnateljev, fotografije in likovni izdelki. Držati v rokah zbornik, v katerem je zbranih toliko pomembnosti, je poseben občutek predvsem za nekdanje učitelje, učence in ravnatelje, ki so utrdili izobraževalno pot nam, sedanjim učiteljem, učencem, staršem, tako je ta zbornik poklon njim in vsem tistim, ki so delovali v dobrobit učencev.

 

Vsega lepega je hitro konec. Čeprav si je marsikdo od nas želel, da bi se minute vlekle v neskončnost, ure slovesa nismo mogli zaustaviti. Ko je še zadnji obiskovalec zapustil hram modrosti, je po hodnikih in učilnicah zavela tišina, pristna tišina topline, ki jo rodijo nepozabni trenutki, polni radosti, ter šepetajo zgodbo o uspehu, dobrih odnosih, edinstvenih učencih ter starših in nepogrešljivih delavcih šole. Zaradi vsega tega je prihodnost svetlejša kot najsvetlejša zvezda in jasnejša kot jutranja rosa. In tudi zaradi tega je vsak dan polnejši in smiselnejši  za vse nas na šoli in izven nje.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

 

PRVOŠOLČKOV DAN PREPLETEN S PRIJATELJSTVOM prvi

 

V četrtek popoldne, na Prvošolčkov dan, se je začelo plesti prijateljstvo med prvošolci in devetošolci. Na ta dan so zopet zablesteli prav vsi prvošolci, ki so slovesno ob zvokih Radeckega marša prikorakali v večnamenski prostor šole in zaplesali četvorko. Letos je bila celotna prireditev prepletena s prijateljstvom, saj vsem na šoli prijateljstvo veliko pomeni. Šolska skupnost z mentorico Tanjo Kastelic in devetošolci so vsem prisotnim  sporočili, da prijateljstvo boža in brani in nikoli ne pika, da s prsti počeše lase nežneje od glavnika, da  pravo prijateljstvo gore premika, ne more biti vprašaj, je le klicaj ali pika, da prijateljstvo se rodi, se smeji in mežika kot čudežno sonce izpod dežnika. Prvošolci oziroma Mravljice z učiteljicama Manco Mihelčič in Barbaro Črnak Rešek, Srečkoti z učiteljicama Kristino Ferel in Matejo Szillich Debevec, Zvezdice z učiteljicama Lidijo Šavli in Moniko Pogačar in Čebelice z učiteljicama Natašo Štebe in Petro Gostinčar pa so z otroškimi pesmicami sporočili, da se prijateljstvo prijateljev dotika od mezinčka na nogi do besede z jezika. Prvošolci niso pozabili niti na angleščino, saj so skupaj z učiteljico Karmen Pokorny zapeli angleško pesem o prijateljstvu, zapel pa je tudi Otroški pevski zbor z zborovodkinjo Karmen Logar. Učenci predmetne stopnje so kot dobrodošlico prvošolcem pri izbirnem predmetu obdelava gradiv, les z učiteljicama Vesno Bizalj in Polono Torkar pripravili lesene sestavljanke (slone, želve in veverice), katere jim je podelila ravnateljica Ana Nuša Kern in jim kot popotnico na široki poti znanja izrekla lepe spodbudne besed. Prijateljsko popoldne so zaključili učenci razredne stopnje pod vodstvom Mateje Jerine, saj so z odlično zaigranim Kekcem prikazali, da je Kekec res pravi prijatelj do Rožleta in slepe deklice Mojce.

Ves čas je bilo v zraku čutiti prijateljstvo in prepričana sem, da bo prijateljstvo tako med prvošolci in devetošolci kot med ostalimi učenci na šoli kot sonce, ki žari in gori in nikoli ne ugasne.

 

Tanja Kastelic

 

 


 

 

PIKIN FESTIVAL Velenje, 25. september 201346


Učenci so nastopili na Rumenem odru s točko Švedska ura.

V prvem delu so drugošolci zapeli pesem Imse Vimse spindel. Učenci 5. b pa so se predstavili s pevsko-plesno točko Pikina pesem.  Navdušeno občinstvo so učenci naučili po švedsko poimenovati barve in šteti do deset.

Učiteljice Monika, Darja in Karmen smo skupaj z učenci uživale v predstavi in z veseljem povemo, da smo ponosne na naše “male Švede”.

 

Nekaj utrinkov nastopajočih:

  • Na Pikinem festivalu je bilo super!
  • To je bil zame prav poseben Pikin festival, ker smo nastopali. Tudi moja babica iz Maribora me je prišla gledat.
  • Super sem se imel! Kupil sem si Fickota.
  • Na Pikinem festivalu mi je bilo všeč, ker smo šli na oder in ker smo delali izdelke.
  • Zelo sem vesela, da sem šla na Pikin festival, kjer smo obiskali različne delavnice.
  • Všeč mi je bilo, ko smo malicali.
  • Všeč mi je bilo, da sem kupil igrače, ko sem nastopal in ko sem bil na delavnicah.
  • Všeč mi je bilo, da sem kupila Fickota in da sem nastopala.

 

Mentorica švedskega jezika: Karmen Pokorny

 


 

OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH PRIZNANJE ZA IZREDNE DOSEŽKE NA PODROČJU LITERARNE DEJAVNOSTIkult-sola

 

Petek, 20. 9. 2013, je občina Cerklje na Gorenjskem  na 10. jubilejni razglasitvi gostila najbolj kulturne šole v Sloveniji, saj je lansko leto OŠ Davorina Jenka prejela najvišje priznanje – Najbolj kulturna šola.  Letos je naziv Kulturna šola prejelo več kot petdeset osnovnih šol, med njimi tudi OŠ Preserje pri Radomljah, ki je poleg naziva Kulturna šola prejela še Priznanje za izredne dosežke na področju literarne dejavnosti. Za najbolj kulturno šolo je bila razglašena OŠ Brežice.

OŠ Preserje pri Radomljah ni samo  izobraževalna ustanova, temveč je stavba, v kateri živijo ljudje, ki s svojo vizijo: Z dobrimi odnosi do uspeha izobražujejo, vzgajajo in kulturno usmerjajo mlade nadobudneže.  Skupaj se veselimo vsakega novega dogodka, prireditve, predstave … Učencem nikoli ne zmanjka idej, navdiha in volje,  predvsem pa je v vsakemu od njih  globoko zakoreninjena zavest, da znanje in kultura hodita z roko v roki. Na šoli si učitelji in mentorji prizadevamo učence čim bolj kulturno uzavestiti, jih podučiti in jim ponuditi življenjsko izkušnjo. Rezultat temu so številna literarna ustvarjanja, gledališke igre, prireditve, proslave, okrogle mize, predavanja, razstave,obiski gledališč, opere, muzejev in druge dejavnosti, ki učence povezujejo, se v njih kulturno izobražujejo ter tako širijo svoja obzorja. Preplet učencev razredne in  predmetne stopnje odražajo kulturne poslastice, kjer  sodeluje tudi več kot 100 učencev. Ne mine dan, teden, mesec v šolskem letu, da na našem odru in hodnikih ne zaživijo kulturni program, razstava, glasba in ples, ki jih dopolnjujejo številne razredne kulturne aktivnosti ter druge dejavnosti.

Vse to so in so bili razlogi, da smo se aprila lanskega šolskega leta prijavili na razpis Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za naziv Kulturna šola. Veseli nas dejstvo, da je komisija, pristojna za ocenjevanje, prepoznala naše delo, ki je tako vpeto v naš vsakdanjik, da je postalo način življenja, hrana za obstoj in razlog za nadaljevanje, ter nam že prvič poleg samega naziva podelila še posebno priznanje za izredne dosežke na področju literarne dejavnosti.

Naziv Kulturna šola bomo imeli v lasti vse do leta 2016. Zagotovo pa se bomo še naprej trudili kulturno izobraževati, vzgajati in dopolnjevati šolske dni naših učencev. Prepričani smo, da bomo vsi skupaj v tem zelo uživali.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

NAŠI NOVI PRVOŠOLČKIprvi13

Poletja in počitnic je konec. Zazvonil je šolski zvonec  in 2. septembra smo na OŠ Preserje pri Radomljah sprejeli prvošolčke. Na novo imamo štiri prve razrede, saj je malih nadobudnežev kar oseminosemdeset.

V stavbo modrosti in učenosti so vstopili ob 9. uri v spremstvu šestošolcev, zapustili pa so jo, polni novih vtisov, ob 11. uri. Za prijetno spoznavanje in presenečenje so poskrbeli učiteljica Maja Blažun Zornada in učenci lutkarji, saj so jim pripravili lutkovno predstavo o medvedku, ki  je prvič obiskal šolo.

Po predstavi so odšli v razrede, kjer so se pogostili s tortico.Sledilo je spoznavanje s sošolci in učiteljicami. Ni boljšega od sklepanja novih prijateljstev!

V prvih dneh so bili njihovi obrazi še negotovi, v očeh se je zrcalil strah, zdaj pa že veselo skačejo naokoli,seigrajo in ustvarjajo.

Povprašalismo jih, kako so se počutili na prvi šolski dan  in kako se počutijo sedaj. Ali se jez njihovih srčkov že odvalil kamenček. Malo sramežljivi obrazki, ki so se smejali v objektiv, so bilidovolj zgovorni, da smo spoznali, da je začetni strah minil.

S svojo šolsko torbico bodo šolo obiskovali še osem let, zato jim želimo še veliko nasmejanih dni in da bodo v svoje možgančke sprejeli veliko znanja.

 

Leja Dernič, Čarna Vinona Piškur in Nastja Dolinšek

 


 

NAŠA ŠPORTNA SOBOTA

sobota

Četrtkov in petkov dan sta minila v znamenju dežja, zato smo vsi zaposleni na OŠ Preserje pri Radomljah s strahom pričakovali, kakšno vreme nam bo postregla sobota, 18. 5. 2013 – naša sobota, zabavna, športna, polna najrazličnejših aktivnosti za vse okuse.

Že zjutraj nam je nasmeh na obraz narisala koračnica godbenikov, pogled skozi okno pa je obetal nepozaben športno-zabavni dogodek. Sonce je počasi, a vztrajno trgalo kopreno oblakov in prebujala se je sobota, ki tudi tokrat ni razočarala.

Širok izbor športnih aktivnosti, zaznamovan z nogometom, košarko, namiznim tenisom, odbojko, igro med dvema ognjema, je povezal najrazličnejše generacije. Številni so  preizkusili plezalno steno in kar malce s strahom in velikim občudovanjem zrli v gmoto, ki je zrasla pred velikim igriščem. Za povečan dvig adrenalina je poskrbela še vožnja z gokardom, saj se vrsta kar ni hotela končati. Globoko občudovanje in spoštovanje so na obraz obiskovalcev privabile članice slovenske, hrvaške in nizozemske reprezentance v sedeči odbojki. Tekmovalke so se namreč pripravljale na EP, ki bo na Poljskem. Za piko na i so nam odigrale razburljive tekme, ki so trajale tudi, ko je ura 13 naznanila konec našega  športnega druženja.Da pa naša sobota ni bila le športna, temveč tudi zabavna, sproščujoča in izobraževalna, so poskrbeli rock skupini Dark heart, TheMirors, Martina Šraj, saksafonisti in pevke naše šole. Njihova glasba je zagotovo segla daleč naokoli, tiste najbližje pa je celo uspela prepričati k miganju. Ker je tempo življenja, našega vsakdana zelo hiter,so edinstveno  priložnost predstavljale gong terapija, refleksna in kitajska masaža. Marsikomu se je pod izkušenimi rokami sobota zazdela še svetlejša. Svojo izkušnjo prometne nesreče pa so z nami podelili udeleženci, ki so učencem podali pomembno informacijo:  »Previdnost na cesti je najpomembnejša!«Vsako leto nas s svojim obiskom razveselijo gasilci, policisti, reševalci. Učenci in odrasli smo letos uživali v božanju zlate prinašalke – reševalne kužke, reševalni akciji gasilcev in presenečenju policistov iz zraka. Policijski helikopter nas je namreč pozdravil, nam prikazal vratolomno vožnjo in nas dodobra navdušil, v njegovi senci pa niso ostali niti policisti s konji, ki so bili prava paša za oči.

Vsak udeleženec je zagotovo doprinesel prispevek temu dobrodelnemu dogodku, ki ga vsako leto skrbno načrtuje in organizira Šolski sklad v sodelovanju z učitelji in vodstvom šole. Z gotovostjo in ponosom lahko rečemo: »Spet nam je uspelo!« In obljubljamo vam, da bomo vajo ponovili tudi naslednje leto. Mi se že veselimo, kaj pa vi?

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

Rdeča kapica malo drugače

kapica

Mesec maj je v znamenju prireditev, s katerimi obeležujemo pomembnem dogodek – 660. letnico prve omembe kraja.

 

Gledališka skupina OŠ Preserje pri Radomljah je z otroki vrtcev Mlinček in Kekec to obeležila po pravljično. V KD Radomlje so zaigrali večno Rdečo kapico. Najbrž ni otroka, ki ne bi poznal te prikupne Grimmove pravljice.  A tokrat so otroci spoznali Rdečo kapico, ki živi v Radomljah, volk se potika po gozdni  učni poti,  babica pa prebiva v hiši ob treh velikih hrastih na Rovah.  Junakom, ki se srečajo še s ptičko in zajčkom,  z lovcem le uspe pretentati volka in na gozdni učni poti ter v okolici ponovno zavladajo harmonija, vzajemnost in dobri odnosi.

Igralci so ponovno dokazali, da so njihova življenja močno prepletena z gledališkim ustvarjanjem, da jim igranje pomeni zabavo in učenje; njihova samozavest  in suverenost pa iz predstave v predstavo strmo naraščata.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

Z novim šolskim letom naziv KULTURNA ŠOLA

OŠ Preserje pri Radomljah, izobraževalna ustanova, v kateri živijo ljudje, ki s svojo vizijo: z dobrimi odnosi do uspeha izobražujejo in vzgajajo mlade nadobudneže, katerim tradicionalni način izobraževanja ne zadostuje več.  To vizijo odražata formativno spremljanje učenčevega napredka in pouk za polno usposobljenost (PPU); slogan Z roko v roki nikoli nisi sam pa raznoliko kulturno udejstvovanje, povezovanje s krajem, varovanje kulturne dediščine, medgeneracijsko povezovanje, mednarodno sodelovanje, eko usmeritev  …
Na šoli si učitelji in mentorji prizadevamo učence čim bolj kulturno uzavestiti, jih podučiti in jim ponuditi življenjsko izkušnjo. Rezultat temu so številne prireditve, proslave, okrogle mize, predavanja, razstave in druge dejavnosti, ki učence povezujejo, se v njih kulturno izobražujejo in širijo svoja obzorja. Naš cilj je povezati učence razredne in predmetne stopnje, zato na posamezni kulturni prireditvi sodeluje tudi več kot 100 učencev. Ne mine mesec v šolskem letu, da na našem odru ne zaživi kulturni program, ki ga dopolnjujejo številne razredne kulturne aktivnosti in druge dejavnosti.
Velik poudarek dajemo novim oblikam kulture in umetnosti. Stremimo, da vse, kar počnemo, povežemo s kulturo, vsakdanjim življenjem in bogatenjem duha vsakega učenca. Glavni pobudniki vsega tega so učenci. Veselijo se vsakega novega dogodka, prireditve, predstave, prav tako pa je na šoli globoko zakoreninjena zavest, da znanje in kultura hodita z roko v roki.
Vse to so razlogi, da smo se prijavili na razpis Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za kulturno šolo. Veseli nas dejstvo, da je tudi komisija, pristojna za ocenjevanje, prepoznala naše delo, ki je tako vpeto v naš vsakdanjik, da je postalo način življenja, hrana za obstoj in razlog za nadaljevanje. Novo šolsko leto bomo tako odprli z nazivom kulturna šola in pričakujete lahko ponovno obilo kulturnih, zabavnih in neponovljivih poslastic, ki jih bodo za vas pripravili učenci, mentorji in vodstvo šole.
mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

 

Roka dobrodelnosti podala roko ustvarjalnosti in znanjuphotoJAS

 

Nekdo je nekoč dejal: »Ni je bolj strme poti na svetu, kot sta pot do izobrazbe in pot do znanja.«

Učenci OŠ Preserje pri Radomljah s svojimi idejami in ustvarjalnostjo tlakujejo pot do izobrazbe. Velikokrat se na križiščih srečajo s finančnimi dejavniki, ki začasno ustavijo njihovo smelo pot ali jim onemogočajo uresničevati ustvarjalne ideje.  Žal je dandanes takih učencev vse več. A zavedanje, da v njihovi okolici živijo ljudje in podjetja, ki so mnenja, da na mladih svet stoji, v njih krepi ustvarjalnost in željo po preseganju meja. Družba Količevo karton, d. o. o., je učencem šole, vodstvu in Šolskemu skladu privabila nasmeh na obraz, saj jim je darovala material v obliki kartonov, ki jih bodo uporabili pri pouku in v obšolskih dejavnostih, pa naj bo samo za izdelovanje plakatov, s katerimi se bodo učili, predstavljali novo snov, ali za izdelovanje scenskih pripomočkov za potrebe gledališča in šolskih prireditev, ki učencem in okoliškim prebivalcem popestrijo marsikateri šolski ali delovni dan. Družba Količevo karton, d. o. o., je z velikodušnim denarnim prispevkom 6. 000 evrov potrdila staro modrost, ki pravi, da  je izobraževanje postavljanje mostu do znanja, do življenja.

Prepričani smo, da bodo na šoli s tako radodarnim prispevkom  Družbe Količevo karton, d. o. o., učencem iz socialno šibkih družin uresničili kakšno skriti željo, omogočili šolo v naravi ali tabor in nadarjenim približali lastne sanje. Dokaz, da so na svetu še vedno ljudje, ki spoštujejo vrednote, kot so dobrodelnost, znanje, prijaznost in humanost, je Družba Količevo karton, d. o. o.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

OB MATERINSKEM DNEVU DIŠALO PO POMLADIMAMI_1

Čeprav so se že zimski zaspanci zbudili, spomladanski znanilci že komaj čakajo, da pokukajo na plano, ljudje pa si tudi želimo žgečkanja toplih spomladanskih žarkov, se zima noče in noče posloviti. Tako je tudi na materinski dan snežilo, pihal je neprijazen veter in bilo je mrzlo. A dva dni kasneje je na OŠ Preserje pri Radomljah že dišalo po pomladi, saj so učenci razredne stopnje ter otroški pevski zbor pričarali pravo spomladansko vzdušje na prireditvi ob materinskem dnevu. Učenki petošolki Ana Novak in Marija Jezeršek sta se za to popoldne spremenili v metuljčici in se veselili pomladi, predvsem pa srečanja s prijateljicami cvetlicami. Na travnik sta pripeljali učence, ki so za svoje mamice in očke, dedke in babice ter ostale obiskovalce pripravili venček spomladanskih pesmi, ljudskih plesov, misli in krajše igrice o mamah, pripovedovali pravljico ter presenetili s čisto pravim starši stylom. Učenki metuljčici se je ob koncu prireditve lotevala že spomladanska utrujenost, a sta kaj hitro pozabili nanjo in odleteli pozdravit prijateljice cvetlice, vsem obiskovalcem pa zaželeli lepe spomladanske dni.

Tanja Kastelic

 


 

Ekopust, krivih ust, rajal na OŠ Preserje pri Radomljah

Letošnji februar, odet v belo barvo, je vztrajal in  vztrajal. Ker zimski mraz še vedno reže v kosti, so se ekomaske OŠ Preserje pri Radomljah odločile, da je pravi čas, da z roko v roki  preženejo zimo in v naše kraje prikličejo zvončke, trobentice, vijolice in v zeleno pobarvano naravo.

Pustni torek se je za vse učence začel v pričakovanju, kaj bo nastalo pod njihovimi rokami. Pobudniki ekopustnega rajanja učitelji Blaž Mikuž, Saša Kosten Zabret in Jelka Frelih so »podrezali« v razredno ustvarjalnost in rezultat so bile čudovite, pisane, izvirne in pomensko zelo sporočilne ekomaske, ki so se predstavile vsem učencem v veliki telovadnici šole. Navdušenje se je širilo iz razreda v razred in okužilo učitelje, učence in vodstvo šolo.  Vrhunec je napočil ob 11. uri, takrat so namreč vse maškare rajale in se zabavale. Pred tem je povorka predmetne stopnje požela val hudomušnega veseljačenja pri razredni stopnji in prsti učencev šole so se prepletli od 1. do 9. razreda.

Ko so se vrata telovadnice zaprla, ko je utihnila glasba, je bilo moč še vedno zaslediti kakšno pustno šemo, ki je po hodnikih šole tavala in se z zadnjimi močmi trudila priklicati pomlad. Veselje, prisrčnost, zabava in toplina so objeli ta nepozaben pustni torek, ki ga učenci in učitelji zagotovo ne bomo pozabili.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

ZA ZVERJASCEM  ŠE ZVERJAŠČEK zverjasec

Na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah so zopet dokazali, da držijo obljubo. Tokrat člani Gledališke skupine z mentoricama Jasmino Pogačnik in Tanjo Kastelic, ki so držali lanskoletno obljubo najmlajšim in za njih z veseljem pripravili nadaljevanje Pravljice o Zverjascu. Razveselili so jih z zgodbo o malem zvedavem Zverjaščku, kateremu, kljub očetovim opozorilom, ne da miru radovednost, ali je miška res tako velika in hudobna. Pri svojem raziskovanju se je pogumni Zverjašček srečal z zajcem, lisico, ježem, kačo, medvedko, metuljčico, ptico in nazadnje tudi z malo miško, ki ga je prav tako kot očeta Zverjasca ugnala v kozji rog. Igralci so bili šestošolci in devetošolci, ki so mlade gledalce iz šole in sosednjih vrtcev ter v sodelovanju s Knjižnico Domžale tudi iz vrtcev iz Domžal navdušili ne le z odlično igro, ampak jo popestrili še z igranjem na flavto in plesom. Skratka zgodba se ni končala pri Zverjascu, ampak se nadaljuje še z Zverjaščkom in zagotovo se bo še s čim.

Tanja Kastelic

 

 


 

 

Hudomušno na Prešernov danmicka

Že dolgo nazaj je en pesnik živel, ki Slovence je ljubil in Slovenkam pel. Njegove pesmi, polne ljubezni do domovine, ženske in pesniškega poklica, so izoblikovale slovensko pesništvo v času romantike in ga dvignile na evropsko raven.

8. februar, datum njegovi smrti, praznujemo kot slovenski kulturni praznik. Ta dan je namenjen proslavam in prireditvam, zloženim Prešernu v čast.

Ker je bil France Prešeren duhovit in hudomušen človek, so učenci OŠ Preserje pri Radomljah ta dan obeležili hudomušno, in sicer kar dvakrat. Člani gledališke skupine so pod vodstvom Jasmine Pogačnik in Tanje Kastelic pripravili znano slovensko komedijo Antona Tomaža Linharta Županovo Micko, ki so jo najprej zaigrali za učence predmetne stopnje. Vzdušje je bilo kot v pravem gledališču in topel odziv sošolcev, učencev in učiteljev se je gledališčnikom  vtisnil globoko v srce. Gledališko predstavo je dopolnil še Mladinski pevski zbor, ki je pod vodstvom Karmen Logar slovesno otvoril proslavo z Zdravljico in zaključil s Prešernovo serenado Pod oknom.

V večernih urah so učenci že drugič zablesteli v Kulturnem domu Radomlje, kjer so v osrednji kulturni prireditvi, na predvečer kulturnega praznika, nasmejali zbrano občinstvo in dokazali, da se roke Krajevne skupnosti Radomlje, Kulturnega društva Mlin in OŠ Preserje pri Radomljah prepletajo.

Skupaj smo začeli graditi mostove, ki bodo povezali šolo in učence s krajani ter okolico, kulturo z vsakdanjim utripom življenja krajanov in generacije ljudi, brez katerih vsega tega ne bi mogli početi.

mag. Jasmina Pogačnik

objava na infodromu

 


 

Plesale so snežinke, plesala je generacija 2012/13 OŠ Preserje pri Radomljahplesne

Spet napočil je čas, ko so deveti razredi zaplesali za nas. Melodije nežne so ovile snežinke bežne in zimski plesni korak udarjal je ritem mehak. Čarobni in zasneženi petkov večer, 18. 1. 2013, je pričaral plesno pravljico generacije devetošolcev 2012/13.

Neutrudno tiktakanje ure je nas, gledalce, popeljalo na odisejado iz 17. stoletja,  ko je kraljeval nekoč prepovedan dunajski valček, v 19. stoletje s standardnim angleškim valčkom ter urbanim in družabnim tangom, vse do 20. stoletja, ki so ga zaznamovali pikantna salsa, disco sving, razgibani ča ča ča. Presenečenje večera so devetošolci zavili v  trenutni plesni hit 21. stoletja  Gangnam Style.

Žareči obrazi učencev so se stapljali s ponosom staršev, ki so svoje otroke opazovali, jim navdušeno ploskali, marsikdo od njih pa je prišel do spoznanja, da so nekoč zvedavi malčki postali najstniki, ki se bodo kmalu odpravili na novo življenjsko preizkušnjo. Koktejl plesa, glasbe, zabave in humorja sta pretresla še voditelja Žan Tone Urbanija in Manca Golob, ki sta skupaj s plesalci in gledalci ugotovila, da je vsebina kar prehitro »izpuhtela«.

Misel, da se vse lepe stvari prehitro končajo, jih bo gotovo spremljala vse življenje, medtem ko bo spomin na ta čudovit večer ostal večen. Vsi na šoli jim želimo še veliko takih poslastic, ki sladkajo življenjska leta, ter jim kličemo: »Srečno!«

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

Pesem ogrela dušo in srcedobrod_zbor

V petek, 7. 12. 2012, je OŠ Preserje pri Radomljah napolnila pesem, tista iskrena, živahna in do srca segajoča.

Vsakoletni Dobrodelni koncert, ki ga pripravi Šolski sklad z željo pomagati in izboljšati kakovost izobraževanja v sodelovanju z vodstvom šole, učitelji, učenci, je vstop v praznični december pospremil s pristnim, nostalgičnim in globokim glasbenim mozaikom, v katerega so svoj edinstven in neponovljiv kamenček pristavili otroški in mladinski pevski zbor šole, Pevski zbor OŠ Toma Brejca, pevski zbor Mengeški Črički, ženski pevski zbor Spev in Vokalna skupina Cantemus iz Žalca.

Rdeča nit koncerta je bila pesem, ob kateri duša in srce obiskovalca zaigrata, telo se ne more upreti klicu po plesu, zbudijo se spomini in čas se ustavi. Voditelja Rok Pečečnik in Daša Šarec sta pričarala domačnost in toplino pravega zimskega večera in za obiskovalce skupaj z nastopajočimi za dve uri ustavila nenehno drvenje skozi čas in obveznosti napornega vsakdana.

Sredstva, zbrana na koncertu, bodo pripomogla številnim učencem in jim omogočila doživeti nepozabne trenutke, ki jih bodo vedno spominjali na osnovnošolske dni.

Zadnja pesem Vokalne skupine Cantemus je obiskovalce pospremila še do stojnic s koledarji, nakitom in voščilnicami, narejenimi z rokami učencev zadnje triade. Utrip sejemskega vrveža jih je za hip prevzel in že naslednji trenutek, ko so šolo zapuščali, je bil njihov korak trden, nasmeh na obrazu in toplina v srcu pa nepopisna. In tri ure kasneje so naokrog plesale le še snežinke, medtem ko se je mogočni hram učenosti potopil v tišino in temo.

 

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

PRVOŠOLCE NA OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH OBISKAL MAČEK MURImuri

Kdo ne pozna črnega mačka z velikimi zelenimi očmi in dolgimi brki, ki stanuje v Vrtni ulici, v stari hiši na robu veselega mesta? Mačka, ki muco Maco povabi na kosilo v gostilno Pri črnem mačku? Kdo ne pozna mačka Murija, ki nas že 37 let razveseljuje in kratkočasi? Tudi prvošolcem in prvošolkam OŠ Preserje pri Radomljah bo ostal v večnem spominu, zakaj obiskal jih je na Prvošolčkovem dnevu oziroma dnevu, ko so bili sprejeti v Šolsko skupnost.

Bilo je takole… Radecki marš. Prihod prvošolcev in prvošolk. Prvošolčkova četvorka, ki so jo prvošolci zaplesali zelo ponosno in elegantno, za kar ima velike zasluge učiteljica Barbara Črnak Rešek. Ponosni starši … A to je bil šele začetek. V nadaljevanju so vse prvošolce in prvošolke pozdravili člani otroškega pevskega zbora pod vodstvom Karmen Logar, nato pa so jih učenci devetih razredov z mentorico Tanjo Kastelic prijazno popeljali in sprejeli v Šolsko skupnost. Tokrat so ta dan obarvali pravljično, saj je bila prireditev polna dogodivščin mačka Murija, pesmi o muci Maci, mačji šoli … Največje presenečenje pa je zagotovo bil pravi maček Muri, ki je vse prvošolce veselo pozdravil in na oder pospremil ravnateljico Ano Nušo Kern. Iz njenih ust  je zavela čestitka za skok v 1. razred, iz njenih rok pa so učenci prejeli darila, ki so jih zanje pri izbirnem predmetu učiteljice Jelke Frelih naredili učenci predmetne stopnje. Tudi zaključili so pravljično, za kar so poskrbeli lanski prvošolci in učiteljica Mateja Jerina s Sneguljčico in sedem palčkov, ki so tudi tokrat navdušili vse obiskovalce. Vsi nastopajoči so pripomogli, da je pravljičnost, veselje, razigranost in sreča prevevala tako prvošolce, učence višjih razredov, razredničarke in ostale učitelje, predvsem pa ponosne starše, ki so na njihove obraze priklicali neskončen nasmešek, ki se je mešal s toplino v srcu. Najbolj toplo in prijetno pri srcu pa je bilo ravnateljici, ko so prvošolci devetošolcem sporočili z angleško pesmijo, da jih imajo za prijatelje, devetošolci pa so jim v srce zapisali naslednje misli: »Pred vami je devet neskončno lepih let, polnih dogodivščin, smeha, nepozabnih trenutkov in novih znanj. Vemo, da vam bodo učitelji z veseljem posredovali raznovrstna znanja, vas spodbujali ter pomagali uresničevati cilje, vi pa  boste vzorni predstavniki šole. Želimo vam, da se na šoli počutite dobro, se imate lepo, da sledite svojim sanjam, predvsem pa, da zablestite. Pa vso srečo!«

Tanja Kastelic

 


 

Noč med knjižnimi policami …

Si predstavljate, da bi vi ali vaši otroci spali v šoli? Še več, da bi spali med knjižnimi policami v šolski knjižnici? Verjetno ne. Za učence OŠ Preserje pri Radomljah pa to ni nič nenavadnega, ampak težko pričakovana in razburljiva noč. Tako so se tudi tokrat, že tretjič po vrsti, učenci s knjižničarko Amando Pokorn in učiteljico Tanjo Kastelic zbrali v šolski knjižnici in skupaj preživeli ustvarjalen in pester večer. Izdelovali so adventne venčke, knjižne kazalnike, likovno ustvarjali, si pripravili večerjo, brali ter klepetali ob čaju in piškotih. V goste so povabili tudi mamo učenca, gospo Martino Grašič, ki je z učenci ustvarjala, jim svetovala in dokončala čudovito čarovnico, katero je podarila knjižnici, da bo poleg medveda pod rdečim dežnikom vabila vse učence k branju knjig. Gospe Grašič se za čisto pravo čarovico iskreno zahvaljujemo. Večer se je po pestrem dogajanju hitro prevesil v noč, ko so učenci sladko zaspali v družbi najljubših pravljičnih junakov, bajeslovnih bitij, pametnih živali iz basni, znanstvenih dognanj, najstniških doživetij …

Tanja Kastelic

Več v galeriji fotografij


 

Nasmejana Katarina Šoln razveselila in navdušila učence OŠ Preserje pri Radomljah

 solnKatarina

Petek, 9. 11. 2012, naj bi bil navaden dan. Izkazalo se je drugače. Z dobro voljo, optimizmom in ljubeznijo do branja in literarnega ustvarjanja je učence in učitelje navdušila mladinska pisateljica, komaj 19-letna Katarina Šoln, nekdaj sama učenka šole.

Katarina ni kot vsaka najstnica. Katarina je dekle, ki je svoje sanje, da bo nekoč napisala in izdala knjigo, začela uresničevati že v osnovni šoli, natančneje pri 11. letih, ko je napisala prvo prošnjo in jo poslala različnim založbam. Danes svoje sanje živi. In ko je pripovedovala o svojem prvencu Mreži, so ji oči žarele in nasmeh ni zapustil njenega obraza. Učenci predmetne stopnje, strastni bralci, značkarji in mnogi od njih tudi ustvarjalci, so srkali vsako njeno izkušnjo, nasvet, usmeritev in še in še. Vprašanja so kar deževala in v zraku je bilo čutiti njihove misli, ki so se jim porajale v glavi, da se mogoče še sami preizkusijo in odpravijo na pot, ki ima sicer ovire in številne ovinke, vendar z jasno postavljenim ciljem, močno voljo in vero, uspeh ne izostane. Podobne besede je učencem na srce položila junakinja literarnega pogovora Katarina. Kar prehitro se je iztekla prijetna ura, za katero so poskrbeli pisateljica sama, mag. Nataša Cotman in učenci, ki jo popestrili s kulturnim programom, dobro vodenimi vprašanji in domačnostjo.

Pisateljico so presenetili tudi učenci četrtih in petih razredov, ki so z njo preživeli prijetno čajanko, za katero so poskrbeli Bojana Lužar s 5. a. Razredni zborček z učenko Ano Marie Gradišar ji je s pesmijo zaželel dobrodošlico v šolskih klopeh. Marija Jezeršek je učencem predstavila življenjsko pot 19-letne pisateljice in izpostavila njene tri napisane in izdane knjige. Pogovor z Joštom Repanškom in Ajdo Terček se je dotikal predvsem knjige – pustolovskega romana Mreža, ki ga je večina učencev predihala v parih vzdihljajih. S plesno točko sta čajanko popestrili hip-hoparki Urška Rojc in Anja Kosmač, nato pa sta o pisateljičinem osebnem življenju in načrtih za prihodnost poklepetali še Leja Kralj in Jerca Turk.

Če imaš sanje, pojdi in sezi po njih. To sporočilo je Katarina Šoln prenesla vsem učencem, ki so se z njo srečali. S svojo izkušnjo jim je pokazala, da je nemogoče lahko mogoče. In kdo ve, če se med njimi ni v tistih trenutkih kdo odločil, da ji bo sledil. In morda, čez nekaj let, bomo prijetno klepetali o njegovi knjigi prav z njim, ki ga je Katarina Šoln navdušila, spodbudila in mu bila zgled.

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

Čajanka z mladinsko pisateljico Katarino Šoln

 katarina

Petek, 9. novembra 2012, se za učence tretjih, četrtih in petih razredov ni začel kot običajno. Povabljeni so bili namreč na čajanko z našo nekdanjo učenko in mladinsko pisateljico Katarino Šoln. Dogodek so pripravili in vodili učenci 5.a – razreda ter člani gledališkega krožka. Po uvodnem pozdravu razrednega zborčka, ki ga je vodila učenka Ana Marie Gradišar, je zbrane nagovorila Marija Jezeršek. V nekaj povedi je zajela življenjepis 19-letne pisateljice in izpostavila predvsem njene tri napisane in izdane knjige. V pogovoru z Joštom Repanškom in Ajdo Terček so se v nadaljevanju dotaknili predvsem knjige – pustolovskega romana Mreža, ki ga je večina učencev predihala v parih vzdihljajih. Knjiga bralca, kot se za omenjen žanr tudi spodobi, ves čas drži v napetem pričakovanju, je polna preobratov in nepričakovanih razpletov. Katarina je na zastavljena vprašanja o svojih občutkih ob izidu knjige, o ideji, nastanku in odzivih na knjigo spregovorila z navdušenjem in potešila radovednost še tako zvedavega bralca. Za predah sta s plesno točko poskrbeli hip-hoparki Urška Rojc in Anja Kosmač, nato pa sta o pisateljičinem osebnem življenju in načrtih za prihodnost poklepetali še Leja Kralj in Jerca Turk. Pogovor se je zaključil z iskreno zahvalo in dobrimi željami za nadaljnje ustvarjanje, drobno pozornostjo ter pogostitvijo, ki so jo pisateljici v čast pripravili učenci.

 

Bojana Lužar, razredničarka 5.a-razreda


 


Ekološki, ustvarjalni in jezikavi učenci OŠ Preserje pri Radomljah

 kompostnik

V četrtek, 25. 10. 2012, so si na odrskih deskah OŠ Preserje pri Radomljah roko podali in prste prepletli ekološka osveščenost, ustvarjalnost, inovativnost in jezikavo žuborenje učencev.

Evropski dan jezikov, ki je letos praznoval svoj 11. rojstni dan, smo počastili že 26. septembra in tako z različnimi dejavnostmi opozorili na bogastvo jezikovne različnosti in pomen učenja tujih jezikov kot veziva evropskega povezovanja.

Prireditev, ki je združevala poznavanje jezikov, prisotnih na šoli: slovenščine, angleščine, nemščine, španščine, albanščine in švedščine, ter sprejetje 1. nagrade za inovacijo prenosnih kompostnikov na mednarodnem ekološkem tekmovanju (Toyota Environment & Innovation Competition) iz rok predstavnika Združenja evropskih ekošol (FEE Eco-Schools) in predstavnika Toyota motor Europepredana, je odprla oči in srce mnogim obiskovalcem, kajti sporočilo učencev, njihovih mentorjev in vodstva šole z ravnateljico Ano Nušo Kern je bilo jasno: narava ima srce, narava čuti, zato si ne smemo dovoliti, da bi ji prizadali še več nepopravljive škode, saj bomo na koncu edini poraženci v boju z njo mi sami.

V vsakdanjem življenju pridelamo na tone odpadkov, ki jih je mogoče tudi uporabiti, čeprav osnovnemu namenu ne služijo več. Tako je nastal naš prenosni kompostnik, ki komaj čaka, da bo začel služiti svojemu namenu, je pojasnil šolski koordinator ekošole Tomaž Pajnič, ki je skupaj s Francem Napastom in učenci predstavil njegovo delovanje in katerega so na državni in evropski ravni ocenili kot najbolj izvirnega, domiselnega in praktičnega.

Učenci in njihovi mentorji so postavili zgled vsem nam, zato jim sledimo in naredimo nekaj dobrega za nas, naravo in bodoče generacije.

 mag. Jasmina Pogačnik


 

Ideje, kako do znanja, »naprodaj«

 

V soboto, 20. 10. 2012, se je OŠ Preserje pri Radomljah spremenila v nenavadno tržnico. Učenci in učitelji so šolski hodnik in učilnice spremenili v živahno, brbotavo žuborenje, kjer se je trgovalo z metodami  dela, dobro prakso in nenazadnje z znanjem, ki je človekovo največje bogastvo.

Že Tolstoj je dejal, da je znanje orodje in ne cilj. Tega se močno zavedajo ravnateljica Ana Nuša Kern in učitelji, ki ravno z namenom, da učence polno usposobijo za nadaljnjo pot, kljubujejo vihrim razmeram, v katerih se je znašlo slovensko šolstvo. Današnji učenec se močno razlikuje od učenca izpred dvajsetih let. Dandanes učencem ni dovolj, da poslušajo in po nareku zapisujejo v svoje zvezke,  doma pa se »naučijo na pamet«; danes učenci zahtevajo mnogo več kot frontalno obliko pouka, ki je preživeta in neučinkovita. Današnji učenec išče, potrebuje izzive, s katerimi lahko pokaže svojo uspešnost, s katerimi zadovoljuje svoje potrebe po znanju. Današnji učenec ne sedi mirno, ne posluša dolgočasnih razlag; današnji učenec želi več: želi spoznati, sam ugotoviti, se prepričati, želi občutiti slast trenutka, ko mu uspe ugotoviti, razvozlati, pojasniti, si razložiti pa naj bo matematično enačbo, zapleteno zloženo poved, zgradbo celice, kako narisati portret ali pravilno uporabiti spodnji prijem pri odbojki. Vse to vodi vodstvo in učitelje OŠ Preserje pri Radomljah, da posegajo po nekonvencionalnih oblikah pridobivanja in ocenjevanja znanja, da vsakodnevno iščejo metode in oblike, s katerimi popestrijo učne ure, katerih cilj je pouk za polno usposobljenost. Vse to in še več je združevala Tržnica znanja, katere koordinatorica je bila Mateja Peršolja. Več kot 80 udeležencev in udeleženk se je že drugič srečalo s primeri dobre prakse in teorijo izbire, ki je srčika vzgojno-izobraževalnega procesa na šoli. Dokaz, da je z dobrimi odnosi tudi uspeh večji, so učenci pri učnih urah pokazali sami, glasno pa so jim prikimali še bivši učenci, ki so želeli izpostaviti način dela šole, ki ga sedaj, v srednji šoli, močno pogrešajo in se z grenkosladkimi  občutki raje vračajo v osnovnošolski čas. Udeleženci so bili presenečeni nad domačnostjo, toplino in odprtostjo med učenci in učitelji, predvsem pa so pridobili izkušnjo, ki jo bodo lahko vnašali v svoje učne ure za učence vseh slovenskih šol.

Trenutnim razmeram učitelji OŠ Preserje pri Radomljah  ne bodo dovolili, da bi postale ovira, ki bi jim stala na njihovi poti, da bi uresničevali prepričanje, da je biti učitelj največje poslanstvo. In to so s Tržnico znanja tudi potrdili.

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

Okna, vrata in srca prvošolcem na stežajprvi_dan

OŠ Preserje pri Radomljah – ponedeljek, 3. septembra, za 69 radomeljskih prvošolčkov dan »V«; Veliki dan ali dan Vstopa v šolo in prerezane popkovine z ranim otroštvom. Dan, ko je OŠ Preserje pri Radomljah prvošolcem odprla okna, vrata in srca na stežaj.

Po dvorani je zadonela optimizma polna pesem Vlada Kreslina, Okna na stežaj, ki so jo z žarom v očeh ubrano zapeli in odplesali sveži, energije polni četrtošolci.

Prvošolce je prijazno pozdravila ravnateljica Ana Nuša Kern in poudarila, da je to dan, ko jih vsa šola sprejema na stežaj. V tej hiši se bodo rojevala prijateljstva, nove dogodivščine, nova spoznanja, z roko v roki pa bodo ob njih hodili učitelji.

Pred prvošolce je stopil župan občine Domžale, Toni Dragar, in jih med drugim opomnil, da je za njih prvi šolski dan nov začetek, dan, ko so postali učenci in se jim bo za vedno vtisnil v srce. Na ta novi status se bo potrebno navaditi. Prvošolcem je predstavil maskoto občine Domžale, prijaznega hroščka Simona. Učence je spodbudil, da ga povabijo na različne šolske prireditve.

In to še ni vse! Na oder so stopili njihovi predhodniki, sedaj že izkušeni drugošolci in odigrali odlomek iz Grimmove pravljice Sneguljčica in sedem palčkov. Nastop  je odseval samozavest, odločnost, humornost in ljubkost otrok, ki so dodobra stopili na šolsko pot. Predstava je potekala tekoče, popestrili so jo glasbeni vložki. Ob koncu se je prvošolcem v srce usedel z zlatom ožarjeni kraljevič, ki  je v ritmih četvorke, osedlan na belem konju, rešil Sneguljčico in vlil upanje, da je z ljubeznijo prav vse mogoče.

Vtisov polni prvošolci so se pridružili razredničarkam in vzgojiteljicam ter naredili častni skok v razred, kjer so jih že čakali praznična miza, polna dobrot, fluorescentne rutke in kapice za varnost ter srečo doma in na cesti.

 

Besedilo: Mateja Jerina

Fotografija: Monika Švigelj

 

 
2011/2012

 

CVETLIČNA NOČ V KNJIŽNICI OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAHnoc

Iz petka, 4. maja na  soboto 5. maja so nekateri učenci že drugič v letošnjem šolskem letu noč preživeli v knjižnici. Organizatorki knjižničarka Amanda Pokorn in učiteljica Tanja Kastelic sta po nepozabni čarovniški noči v oktobru in na željo otrok pripravili še eno noč v knjižnici. Tokratno noč sta si zamislili v družbi cvetlic, zato so učenci postali cvetličniki, ustvarjali so Cvetlično knjigo, sadili sončnice in balkonsko cvetje, jedli med in ob polnoči zopet iskali skriti zaklad, ki so bile tokrat knjige, katerih so bili učenci še posebej veseli, saj vsi zelo radi berejo. Poleg knjig pa so učenci v spomin na cvetlično noč odnesli domov tudi vsak svojo sončnico, katere je podarila učiteljica Jelka Frelih, in bršljanko, katere je poleg lončkov in prsti podarilo Vrtnarstvo Brodar iz Radomelj. Obema iskrena hvala. Da pa smo noč še dodatno popestrili, je devetošolka Tina Jerman na steno v knjižnici naslikala maskoto knjižnice: medveda pod dežnikom. Osmošolki Nina Oražem in Kristina Cerar pa sta ga narisali za pred knjižnico, da bo vabil vse učence v knjižnico pod svoj dežnik. Predno smo se poslovili, smo strnili še lepe vtise in medvedu pod dežnikom dali nalogo, da naj pridno bdi nad gospo knjižničarko.

Tanja Kastelic

 


 

»Igrali« smo se turistične vodiče, raziskovalce in znanstvenikelj_vodici

Učencem v okviru pouka učitelji omogočajo kar največ kreativnosti, kar jo premorejo. Postavljajo jih pred različne izzive, ki jih učenci najprej z negotovostjo sprejmejo, nato pa uživajo in se učijo za življenje. Tovrsten izziv in nepozabno dogodivščino sta osmim razredom pripravili učiteljici Saša Kosten Zabret in Maja Maze, ki sta se medpredmetno povezali in združili v navidez nezdružljivo celoto. Učenci so bili postavljeni v vlogo turističnih vodičev, ki so po naši prestolnici vodili omenjeni učiteljici in razredničarke. Svojo vlogo so izvrstno opravili, pri tem pa se do potankosti seznanili s starim mestnim jedrom in njegovimi znamenitostmi. Njihova iznajdljivost je presegla vsa pričakovanja učiteljic; odločnost in natančnost pri iskanju ter opazovanju so bili za učence veliko presenečenje. »Turistični« adrenalin je vrhunec dosegel v Hiši eksperimentov, kjer so v različnih poizkusih ugotavljali, razlagali in preverjali fizikalne zakone. Prelevili so se v prave »mini« znanstvenike. Čas jim je prehitro minil z njim pa tudi vloge turističnih vodičev, raziskovalcev in znanstvenikov.

Učenci so na zabaven način povezali teoretični način pridobivanja znanja z izkušenjskim in po njihovem pričevanju si takšnih in podobnih dogodivščin močno želijo ter se jim nadejajo tudi v prihodnjem šolskem letu.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

Šel je popotnik skozi atomski vekapril

 

Šel je popotnik skozi atomski vek in opazil, da je izginila narava … izginilo je življenje … ljudje smo uničili vse … Mar nismo mi popotniki? Mar ne uničujemo narave? Mar se ne obnašamo mačehovsko do našega planeta Zemlje?

Na vsa ta vprašanja so 26. 4. 2012 opozorili učenci 1., 3., 4., 6. in 8. razreda z mentoricami in koordinatorico mag. Natašo Cotmanv slovesnem zaključkueko bralne značke. Vsem gledalcem so posredovali jasno sporočilo: narava je ena sama in popravnega izpita ne bomo nikoli deležni, če je ne bomo varovali. Zato je toliko pomembneje, da že najmlajši začnejo z drobnimi koraki, medtem ko jih starejši le še dopolnjujemo. Učenci so s svojo izvirnostjo navdušili; skupaj smo podelili pomembno izkušnjo, saj so najmlajši s pesmijo in plesom o ekološki osveščenosti učili starejše in starejši mlajše. Zopet smo si podali roke in preživeli nepozabno doživetje, ki bo ostalo za vedno v nas, še posebej pa se bo oglasilo takrat, ko se bomo spozabili in odvrgli papirček, plastenko ali kaj drugega v naravo.

mag. Jasmina Pogačnik

 


 

 

Pridih Rimljanov na OŠ Preserje pri RadomljahRIM_018

… Rimljani … Skrivnostne legende, monumentalne zgradbe in čas gladiatorjev nam pričajo o ljudstvu, ki je živelo skoraj dva tisoč let nazaj. Skrivnostnost in spoštovanje do te civilizacije učencem 8. razredov ni dala miru, da se ne bi vsaj za dva dneva poskušali vživeti v antični čas, v čas bogate rimske kulture in gospode, ki je življenje zajemala z veliko žlico.

19. in 20. 3. 2012 so v ta namen na šoli potekale številne delavnice, kjer so učenci spoznavali in okušali slast rimskega časa. Mali večnamenski prostor se je spremenil v rimsko sobano, ki je vsebovala izdelke, nastale na tematskih in ustvarjalnih delavnicah. Preplet iznajdljivosti, ročnih spretnosti, domišljije in odličnega poznavanja dejstev je postregel z bogato rimsko pojedino, tradicionalnimi rimskimi oblačili, nepogrešljivimi rimljankami (obutev), izvrstno narisanimi freskami, mojstrsko izdelanim mozaikom in gledališkimi maskami, ki so v rimskem času predstavljale tipične junake.

Učenci so na zanimiv, predvsem pa na »izkušenjski« način osvojili znanje, za katerega sem prepričana, da jih bo vedno bogatilo in jim širilo obzorja. Češnjo na vrhu tortice je zagotovo predstavljalo nepozabno potovanje v Rim, Vatikan, Pompeje in na ognjenik Vezuv. Tam so učenci v okviru šole v naravi potrdili, dopolnili svoja znanja, predvsem pa jih doživeli. Neprecenljiva izkušnja zanje.

Z gotovostjo lahko rečem, da smo doživeli nekaj nepozabnega, za kar sta zaslužna vodstvo šole in izjemna organizacija  Saše Kosten Zabret. Zavedamo se, da je ta izkušnja toliko pomembnejša za nas, saj se v enaki zasedbi zagotovo ne bomo nikoli več vrnili v rimski čas.

 

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

 

NA svetu smo, da gledamo sonce, na svetu smo, da gremo za soncem, na svetu smo,

da sami smo sonce

in da s sveta odganjamo sence.


Z verzi Pavčkove Drobtinice so učenci OŠ Preserje pri Radomljah v četrtek,  2. 2. 2012,  pospremili obiskovalce v venec poezije, glasbe, plesa in dramske igre.

Celotna prireditev je bila posvečena sodobnemu poetu, začetniku intimizma, Tonetu Pavčku, človeku z velikim srcem, igrivim nasmehom, in njegovim neminljivim, razigranim,  otroškim, miselnim, življenjskim, preprosto večnim pesmim.

Učenci so z mentorji mag. Jasmino Pogačnik, Tanjo Kastelic, Antonom Brezarjem, mag. Natašo Cotman, Karmen Logar in Boštjanom Domjaničem pripravili kulturno poslastico, kjer so si roko  podajali izbrane pesmi Toneta Pavčka, Orffovi inštrumenti, pesmi, odpete z dušo in ponosom, dramska priredba Jurija Murija ter živalska Romeo in Julija. Celoten program je temeljil na spoznanju, da je kultura, ki je mozaik vseh zgoraj naštetih biserov, nepogrešljiva v posameznikovem vsakdanjiku, je hrana človeštvu in balzam za dušo … Vse to se je odražalo v učencih, ki so ponosno, samozavestno, predvsem pa sproščeno odigrali, odpeli ali oddeklamirali svojo točko. Njihovi nastopi so odražali pomembno sporočilo: Kultura je skozi stoletja bogatila človeka, ga osmišljala ter dopolnjevala in temu bo tako tudi v prihodnosti.

Učenci, vodstvo šole in mentorji si bodo prizadevali, da bodo to pomembno sporočilo širili in ohranjali iz dneva v dan, iz leta v leto …

 

mag. Jasmina Pogačnik

 

 


 

UČENCI IN UČITELJI OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH POMAGALI OČISTITI SLOVENIJO

Čeprav si vsi želimo, da bi bila Slovenija čista, se žal še vedno pojavljajo številna divja  odlagališča in veliko ostalih razpršenih odpadkov, ki kazijo podobo naše prelepe Slovenije. Zato je bila v sklopu svetovne čistilne akcije Očistimo svet 24. marca že drugič izpeljana prostovoljna čistilna akcija Očistimo Slovenijo, h kateri so se že v petek, 23. marca, pridružili tudi vsi učenci in učitelji OŠ Preserje pri Radomljah. Prvi dve uri so učenci imeli različne ekološko obarvane delavnice, kjer so izdelovali žvečkožere, oznake za zapiranje vode, ugašanje luči in ločevanje odpadkov, popisovali so drevesa v šolskem parku, urejali tekaško stezo, pripravljali kompostnik, snemali oglas in izdelovali prospekte z ekološko vsebino ter popisali divja odlagališča ob Kamniški Bistrici. Nadaljnje ure so bile namenjene čiščenju šolskega okoliša, zato so se učenci z učitelji razpršili po Radomljah, Preserjah, proti Homcu, ob levem in desnem bregu Kamniške Bistrice. Odpadke so skrbno ločevali v rumene in črne vreče, nato pa jih zložili pred šolo ter bili ob pogledu na kup odpadkov zadovoljni, da so tudi oni nekaj pripomogli k čistejši Sloveniji. Vsi so se razšli v upanju, da se jim prihodnje leto ne bo potrebno udeležiti čistilne akcije, pa ne zato, da ne bi bili pripravljeni čistiti, ampak zato, da bodo ljudje bolj ekološko ozaveščeni in čistilne akcije sploh ne bo potrebno.

Tanja Kastelic

 

 


 

 

UČENCI RAZREDNE STOPNJE SPLETLI SPOMLADANSKI ŠOPEK pomladni

Spet je prišel čas, ko nas je obiskala pomlad. Daljši dnevi, toplo sonce, žvrgolenje ptičkov, ki smo jih hranili pozimi, sedenje na klopi in opazovanje narave, ki se tiho prebuja v svoji lepoti in veličini. Vse to in še več nas znova in znova napolni s prijetnimi občutki. Učence Osnovne šole Preserje pri Radomljah pa so topli sončni žarki in prvi znanilci pomladi spomnili, da je prišel čas, ko radi stečejo nabrat spomladanski šopek, da ga podarijo tistim, ki jih imajo radi, pa naj bo to mamica, očka, sestrica, soseda, dedek ali babica. In v četrtek, 22. marca, so učenci od prvega do petega razreda podarili vsem obiskovalcem prireditve ob materinskem dnevu prav poseben spomladanski šopek, saj je bil spleten iz glasbe, plesa, dramske igre, pesmi, lepih misli o starših, predvsem pa iz ustvarjalnosti in otroške igrivosti. Šopek je bil resnično pisan kot tisti, ki ga naberemo na travniku in prepričani smo, da so ga starši učencev  v svojih srcih odnesli domov in ne bo nikoli uvenel.

 

Tanja Kastelic

 


 

NA OBISKU …

V ponedeljek, 6. februarja, nas je pri uri angleščine obiskal Jason Blake, ki poučuje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, natančneje na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko. Ima doktorat iz angleške literature in magisterij iz nemščine, je avtor mnogih knjig, med njimi tudi Canadian Hockey Literature, nazadnje pa je dal svoj pečat zbirki Culture Smart! s svojim pogledom na slovensko kulturo. Jason Blake je rojen v Kanadi, v Torontu. Poleg mnogih potovanj je tri leta preživel v Nemčiji in Avstriji, v Sloveniji pa živi od leta 2001, kar mu daje prav poseben vpogled v naše navade, naš način življenja, razmišljanja, doživljanje sveta …

Jason Blake je pripravil zanimivo uro angleščine za skupine osmo- in devetošolcev, saj je govoril o zanimivostih Kanade. Pokazal je fotografije raznoraznih kotičkov, ki ponujajo obiskovalcem zanimiva presenečenja, ter predstavil kanadske dinozavre, delfine, gore in jezera. Vse pa je začinil s svojim smislom za humor, z različnimi prigodami in poročili o nezgodah iz njegove domovine.

Na koncu so mu učenci postavljali različna vprašanja, najpogosteje pa je naše nadobudneže zanimala razlika med življenjem v Kanadi in pri nas. Pri tem nas je razveselilo dejstvo, da ima Jason Blake zelo lepo mnenje o Sloveniji in Slovencih. Jason pravi: »I love Slovenia, because it is so small. You can have friends from Maribor, Koper, Kamnik (po njegovem mnenju je to najlepši slovenski kraj) and you get to see them all the time. It doesn’t take too long to travel from one part of the country to another.« To pa povzema njegovo ljubezen tako do naših geografskih posebnosti kot tudi do ljudi, ki pravzaprav doprinesemo k dobremu počutju vseh, ki nas obiščejo, in vseh, ki se odločijo ostati pri nas.

 

Špelca Zoe Lovrinc

 

 


 

DOBRODELNI KONCERT NA OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAHansambel

Na OŠ Preserje pri Radomljah so z 8. tradicionalnim koncertom, ki ga organizira Šolski sklad, sporočili, da je dobrodelnost v teh časih še tako pomembna. Voditelja koncerta Neža Verbič in Urban Repanšek sta z vso eleganco spregovorila, da je Šolski sklad pomembna šolska institucija, ki ne pomaga samo socialno ogroženim učencem, ampak pomaga vsem učencem šole. V preteklih letih so se sredstva zbirala namensko, npr. za šolsko ograjo, učilnico na prostem, atletsko stezo …, letos pa so se zbirala za pomoč pri izvedbi šole v naravi, različnih taborov, nadstandardnih programov, mednarodnih projektov … Program dobrodelnega koncerta je bil pester in še toliko bolj nepozaben, saj so ga ustvarili bivši in sedanji učenci šole. Kot prva se je predstavila šolska glasbena skupina Dark heart (Domen Zupan, Jure Kosmač, Martin Špendl, Žiga Krevs), ki je z vsem srcem predana rock glasbi in pogumno stopa po glasbeni poti. V nadaljevanju se je predstavil bivši učenec šole Rok Pečečnik z umetniškim imenom Tristan, ki je pred kratkim izdal svoj prvenec Večer za dva. Rok je v srca obiskovalcev položil čudovito zapete zimzelene melodije, pri čemer so mu pomagali na klavirju Uroš Pele, saksofonist Gašper Tonin, violinistka Nina Grum in mladinski pevski zbor šole. Kot zadnja pa je zapela še ena bivša učenka, in sicer vsem dobro poznana odlična pevka Martina Šraj, ki je na EMI dosegla zavidljiv rezultat ter se zelo dobro odrezala v Slovenija ima talent. Vse zapete pesmi nastopajočih so zapolnile pričakovanja obiskovalcev, kar so pokazali z glasnim aplavzom, nastopajoči pa so odhajali z dobrimi občutki v srcu, da so s svojim nastopom pomagali šoli, kjer so nekoč sedeli za šolskimi klopmi ali sedijo še sedaj.

Tanja Kastelic

 

 


ZVERJASEC NAVDUŠEVAL OTROKEzberjasec

»Kremplji kot srpi, okli kot noži, strašne čeljusti in grozni čekani … Podpluta kolena, na koncu nosu bradavica strupena, oranžne oči, s hrbta pa cel kup rumenih bodic srši …«                      

Verjetno se sprašujete, le kdo bi to bil? Vi ne veste, zagotovo pa vedo vaši otroci, da gre za  Zverjasca iz Pravljice o Zverjascu, ki so jo člani Gledališke skupine OŠ Preserje pri Radomljah z mentoricama mag. Jasmino Pogačnik in Tanjo Kastelic konec novembra na šolskem odru uprizorili prvič, pri čemer pa ni ostalo. V decembru so jo zopet igrali, in sicer ob obisku Dedka Mraza za otroke učiteljev, prav tako pa so na šoli gostili otroke iz vrtcev Kekec, Gaj in Mlinček ter jim polepšali praznične dni. V januarju so v Knjižnici Domžale zaigrali še otrokom iz domžalskega vrtca Urša. Vsi mladi nadebudneži so bili navdušeni nad lisico (Alja Šinkovec), zajcem (Ožbej Jakob Popelar) in kačo (Džan Delanović), katere je prebrisana mala siva miška (Ana Neža Jenko) naplahtala o Zverjascu, komaj pa so čakali, da v gozd pritaca sam Zverjasec (Martin Omovšek), kateremu je bila siva miška s svojo iznajdljivostjo prav tako kos. Celotno pravljico so popestrili še pripovedovalca Urh Močnik in Matic Rutar ter Zoja Verlič z igranjem na klavir. Na koncu so mladi obiskovalci z glasnim aplavzom sporočili, da jim je bila pravljica všeč, mentorica mag. Jasmina Pogačnik pa jim je že obljubila, da bodo v prihodnjem šolskem letu za njih pripravili nadaljevanje Pravljice o Zverjascu, to je Zverjaščka.

Tanja Kastelic

 

 


 

Ples in poezija za praznični decembervencek

 

December nas je v soju luči, pravljičnosti in veselega pričakovanja razvajal z vsakodnevnimi sladkorčki v obliki prazničnih dogodkov in prireditev. Tudi na OŠ Preserje pri Radomljah se je dogajalo in dogajalo in dogajalo.

Pravijo, da je sta ples in poezija tesno združena v harmoniji lepote, pomembne za človekovo dušo. Potrditev tega smo doživeli v petek, 16. 12. 2011, ko so nam devetošolci s svojim plesnim venčkom, ki je združeval klasične in moderne plese, pričarali pravo plesno poslastico, katera ni vsebovala zgolj naučenih plesnih korakov. Praznično okrašen, s pridihom romantičnosti, večnamenski prostor, večerne toalete odraščajočih najstnikov, nežna glasba in kanček humorja z »balerino« Aleksandrom Grčarjem so v starših, učiteljih, vodstvu šole in vseh drugih gledalcih ponovno vtisnili spomin, ob katerem se bo vedno znova pojavil nasmeh na obrazih in toplina v srcih. Razredniki Simona Osolin, Blaž Mikuž in Boštjan Domjanić, ki je bil hkrati tudi idejni vodja, so ob pogledu na svoje učence žareli ravno tako kot učenci sami. Zadovoljstvo, da so ponovno uspeli pričarati nekaj nepozabnega, je ostalo v vseh, tudi takrat, ko je šola v tišini in temi zaprla svoja vrata.

Človeku pomembna, skoraj tako kot hrana, je tudi poezija ali drugače »Življenje brez poezije je kot človek brez duše.« Večer vezane in nevezane besede so učenci skupaj z mentorico mag. Natašo Cotman pripravili v sredo, 21. 12. 2011. Preplet pesmi, odlomkov iz znanih literarnih del, knjige Drevo ima srce, povezanih z odsko uprizoritvijo, je bil pika na i predbožičnemu času in pričakovanju. Učenci so s sporočilom prireditve zadeli ravno v srce vsakega posameznika, da se je zazrl vase in našel tisto, kar je najlepše, najboljše in najpristnejše. Predvsem pa so z vsebino prikimali Jorgeju L. Borgesu: »Knjiga je nekaj več kot besedna struktura. Je dialog, ki ga začne s svojim bralcem. Ta dialog je neskončen, književnost je neizčrpna, in to zaradi zelo preprostega razloga – ker je vsaka knjiga taka. Knjiga ni stvar brez komunikacije: je razmerje, je opora neštetih razmerij.«

December se je končal. Leto 2011 se je poslovilo. Roko smo podali letu 2012. Vanj smo vstopili z optimizmom, nasmehom na obrazu, ljubeznijo in iskrenostjo v srcih. Strani knjige Leto 2012 bodo učenci skupaj z učitelji in vodstvom šole začeli šele pisati. Naj bodo povedi vedno le bogate, prežete z globoko metaforiko in pristnimi odnosi.

mag. Jasmina Pogačnik

 

 

 

 

Ta Sneguljčica in sedem palčkov ali prvošolčki so zablesteli

 SNEG6

23 prvošolčkov, 23 različnih kostumov, 23 značajev, talentov, pričakovanj in želja, ki jih navdušuje Grimmova pravljica.

Pisal se je petek, 9. decembra 2011, ko je v OŠ Preserje pri Radomljah dišalo po pravljičnem vzdušju. Učenci 1. b-razreda so se pod mentorstvom učiteljice Mateje Jerina preoblekli v Sneguljčico, palčke, ogledalo, lovca, mačeho, kraljeviča, gozdne živali in drevesa.

Nastop je odseval  samozavest, odločnost, humornost in ljubkost otrok, ki so komaj dodobra stopili na šolsko pot. Predstava je potekala tekoče, popestrili so jo glasbeni vložki, dramatičnost je dosegala z menjavo svetlobe in teme. Ob koncu se je gledalcem v srce usedel z zlatom ožarjeni kraljevič, ki je v ritmih četvorke, osedlan na belem konju rešil Sneguljčico in vlil upanje, da je z ljubeznijo prav vse mogoče. Po gromkem aplavzu navdušenih gledalcev nas je s svojim obiskom počastil dobri mož s severa, ki je z otroki pokramljal in jih razveselil s sladkimi mandarinami in bomboni.

Na krilih uspeha so otroci in mentorica sklenili, da bodo predstavo ponovili tudi za širše občinstvo v KD Radomlje.

Mateja Jerina

 

 


Zverjaščev uvod v veseli december

 

Decembra se zimska idila iskri, decembra se prižiga tisoč luči, decembra se ulica svetlo blešči, decembra na jelki svetloba žari, decembra se pravljičnost v domove naseli.


V petek, 25. 11. 2011, je pravljičnost objela vse obiskovalce tradicionalnega božično-novoletnega sejma učencev OŠ Preserje pri Radomljah. Ob 17. uri, ko je šola odprla svoja vrata, so obiskovalce, predvsem najmlajše,  v deželo pravljic in pravljičnih junakov popeljali gledališčniki s Pravljico o zverjascu pod mentorstvom mag. Jasmine Pogačnik in Tanje Kastelic. Mladinski pevski zbor z mentorico Karmen Logar je s pesmijo Moje pesmi – moje sanje obudil spomine na znani musical, piko na i pa so dodali člani šolskega »benda« Dark Heart, ki so zaigrali 2 skladbi uspešne skupine Green Day.

Po končanem kulturnem programu je na hodniku v  učilnicah šole završalo. Stojnice z izdelki so klicale kupcem, naj za trenutek postojijo, si izberejo izdelek, s katerim bodo doma popestrili najlepši čas leta, ter hkrati s sredstvi kupljenih izdelkov pomagali razredni skupnosti, da uresniči svoj cilj – končni šolski izlet.

Dobremu vzdušju, bučnemu vrvežu in barantanju s cenami kar ni bilo konca. Učenci so skupaj z razredniki in ostalimi delavci šole uživali v pričakovanju veselega decembra, z glasbo pa so vse skupaj samo še popestrili, saj je imelo nekaj razrednih skupnosti svoje glasbenike, ki so prepevali in navduševali obiskovalce. »Kar prehitro se je vse končalo,« so bili enotnega mnenja učenci in nastopajoči, prepričani, da so ponovno v svojo življenjsko knjigo zapisali še eno neponovljivo in nepozabno poglavje.

mag. Jasmina Pogačnik

Fotografije

 


 

 

PRVOŠOLČKOV DAN  NA OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAHprvi_m

V  petek, 18. novembra 2011, je bil na OŠ Preserje pri Radomljah velik dan, saj je Šolska skupnost v sodelovanju z devetošolci pripravila Prvošolčkov dan oziroma slavnostni sprejem 79 prvošolcev v Šolsko skupnost. Letošnji prvošolci so na začetku presenetili z veličastnim prihodom ob Radeckem maršu in plesom prvošolčkove četvorke. Sledila je predstavitev vseh treh razredov, kjer so pokazali svoje znanje angleškega jezika. Šolska skupnost in devetošolci pa so s Tanjo Kastelic in Tonetom Brezarjem prvošolcem na zabaven način prikazali zaplete  ansambla Rdeči psi in pevskega zbora Preserski slavčki, s prvošolci zapeli ter jim sporočili, da je pred njimi devet neskončno lepih let, polnih dogodivščin, smeha, nepozabnih trenutkov in novih znanj. Najveličastnejši trenutek pa je bil, ko je ravnateljica Ana Nuša Kern vsakemu prvošolcu podelila medaljo za skok v 1. razred ter jih nagovorila na začetku široke poti, ki se bo vsako leto vzpenjala višje proti znanju. Program je popestril tudi Otroški pevski zbor pod mentorstvom Karmen Logar, za konec pa so učenci z mag. Natašo Cotman pripravili Leo Srečnico. Po končani prireditvi so prvošolci stekli k ponosnim mamicam in očkom, babicam in dedkom …, ki že dobro vedo, da se bodo v osnovnošolskih letih prepletle niti prijateljstva, da si bodo delili najgloblje skrivnosti, prešli viharje odraščanja, zagotovo pa bodo doživeli polno lepih trenutkov, ki se jih bodo radi spominjali.

Tanja Kastelic

 

 


Drevo ima srce

 

27. 10. 2011 je na OŠ Preserje pri Radomljah spregovorilo drevo. Globoko, silovito in nepozabno. S prireditvijo so učenci, njihovi mentorji, vodstvo šole z ravnateljico Ano Nušo Kern in vsi navzoči počastili evropski dan jezikov, ki je uradno 26. 9. Preplet materinščine, angleščine, nemščine in španščine, skratka jezikov, ki se jih učenci učijo na šoli, se je navezoval na drevo. Letošnje leto je namreč mednarodno leto gozdov.

Šolski hodnik in večnamenski prostor šole sta zaživela v pestrih barvah listov, na katerih je bilo v različnih jezikih zapisano poimenovanje drevesa. Ko so se ugasnile luči in so na odru zablesteli učenci je vsakem obiskovalcu zastal dih. Njihov poziv, naj prisluhnemo drevesu, gozdovom, naj damo naravi možnost, naj se zbudimo in začnemo ukrepati je pustil globok pečat. Enourna paša za oči, ušesa, dušo in srce je prehitro minila, a verzi zaključne pesmi so še dolgo odzvanjali v ušesih nastopajočih, mentorjev in vseh prisotnih. In morda si bomo res kdaj  vzeli čas in naslonili uho kdaj na kakšno drevo, ki nekaj časa molči, a če bomo dobro prisluhnili, bomo iz globine zaslišali, da z nami govori. K temu so nas spodbudili in pozvali učenci OŠ Preserje pri Radomljah, ki s tovrstnimi prireditvami lepšajo, bogatijo ter osmišljajo svoja in naša življenja.

 

Mag. Jasmina Pogačnik

Fotografije so Galeriji slik

 

 


 

UČENCI OŠ PRESERJE PRI RADOMLJAH IMELI ČAROVNIŠKO NOČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI coprnice


Iz petka 21. oktobra na soboto 22. oktobra je 13 učencev OŠ Preserje pri Radomljah noč prespalo v knjižnici med knjigami, kar pa še ni vse: imeli so pravi čarovniški večer, ki se je prevesil v čarovniško noč.

Glavni pobudnici Čarovniške noči v šolski knjižnici knjižničarka Amanda Pokorn in slovenistka Tanja Kastelic sta ta večer postali vrhovni čarovnici, ostalih 13 učencev pa čarovniških vajencev. Skupaj so brali čarovniške zgodbe, risali čarovnice, izdali čisto pravo Čarovniško bukvo, kjer so predstavili čarovništvo, obvezno opremo vsake čarovnice, različne napoje za boljše znanje ali dobre ocene in še in še, izrezovali so buče, si pripravili čarovniško večerjo, ob polnoči pa so iskali skrivnostni čarovniški zaklad. Za vse je bilo največje doživetje, ko so legli med knjižne police. Zaspali so v družbi knjig, ki jih nikdar ne razočarajo, jih učijo, navdihujejo, popeljejo v svet pravljic, fantazij, med ljudske junake … V novo jutro so se prebudili z lepimi doživetji in sklenili, da bodo ob kateri drugi priložnosti noč v knjižnici še ponovili.

 

Tanja Kastelic

 

 


 

Šolski zvonec odprl vrata OŠ Preserje pri Radomljah

 

Brezskrbnost, vroči poletni dnevi in uživanje na plaži ali v bazenih so postali le še oddaljen spomin. V četrtek, 1. 9. 2011, točno ob 8. 00, je namreč šolski zvonec zopet naznanil začetek  »guljenja šolskih klopi«.  V razredih je završalo in prijetno pričakovanje starejših učencev se je pomešalo s prestrašenimi pogledi  ter razbijanjem srčkov naših najmlajših.

OŠ Preserje pri Radomljah je v šolske klopi sprejela kar 656 učencev, ki jih bo skupaj z učitelji in vodstvom šole popeljala po poti znanja, dobrih odnosov ter sproščenega druženja.  Naši šestletni nadobudneži  so še posebej čakali ta dan, saj so postali prvošolčki, del rdeče hiše, kjer si vsi prizadevajo za najkakovostnejšo izobrazbo in dobro počutje. Tople besede gospe ravnateljice Ane Nuše Kern in presenečenje v obliki predstave, ki so jo pripravili mag. Nataša Cotman in učenci 8. a,  so 79 malčkom prestrašenih pogledov in kislih nasmeškov pokazali, da šola ni »bav bav«, temveč je to hiša, v kateri učenje in vzgoja potekata na zabaven in hudomušen način, kjer pesem nikoli ne zamre ter nasmeh ne izgine z obraza.  In res. Ko so zapuščali večnamenski prostor  na razrednji stopnji, so njihove oči zvedavo žarele in smejale. Piko na i in slavnostni pridih je koncu uspešnega dne pridala še okusna torta, saj so jo prvošolčki hlastno spravili v svoje želodčke.

Ob 12. 00 so se šolska vrata glasno zaprla, a le do naslednjega dne, ki bo skupaj z ostalimi z roko v roki vse do konca junija hodill s številnimi novimi dogodivščinami in izzivi.

mag. Jasmina Pogačnik