UNESCO

Sodelovanje v Unesco projektu Pešpoti v mojem kraju

Letos se je OŠ Preserje pri Radomljah prijavila za sodelovanje na Unesco projektu Pešpoti v mojem kraju.

Nosilec projekta je Vrtec Mornarček Piran. Cilji projekta so spodbujanje mobilne aktivnosti, razvijanje senzoričnih sposobnosti v naravi in prepoznavanje okoljskih vprašanj.

Na sprehod smo se odpravili na začetku aprila 2022, ko nas je pomladno sonce že dodobra grelo in smo med potjo iskali prvo letošnjo senco.

Sprehoda sta se udeležili dve skupini OPB-ja: 1.a-razred z učiteljico Ruško Zupančič in 1.c-razred z učiteljico Simono Jeran, skupaj 42 učencev in učenk.

Z rutkami okrog vratu smo se podali peš od šole OŠ Preserje pri Radomljah do pešpoti pri Kamniški Bistrici, ki je del Homške učne poti (več o njej si lahko preberete na povezavi: http://www.visitdomzale.si/dozivetja/zelena-os-regije/homska-ucna-pot).

Med potjo smo poslušali žuborenje reke, ptičje petje in odmev naših korakov po makadamski potki. Opazovali smo krošnje dreves, živali ob in v vodi ter zanimive rastline. Na drevesih smo opazili precej ptičjih gnezd, saj drevje še ni povsem ozelenelo. Mimoidoče smo vnaprej pozdravili, ker tako veleva bonton. Pogovarjali smo se mirno in z normalno jakostjo glasu. Pot nas je vodila tudi mimo starega mlina na vodi. Zavili smo po potki mimo prostora, kjer vsako jutro naši dedki in babice telovadijo (šola zdravja). Pot nam je nekje po gozdni stezi prerastel čemaž, ki uspeva v tem času. Prečkali smo dva mostova: enega za cestni promet in drugega, namenjenega samo za pešce in kolesarje. Med potjo nismo trgali cvetlic ali drugega zelenja. Všeč nam je bilo, da nismo med potjo našli niti ene smeti na tleh. Očitno vsi papirčki romajo v kante za smeti, ki smo jih občasno srečali ob poti.

Sprehod nam je hitro minil. Obljubili smo, da se kmalu vrnemo tudi z našimi starši.

Simona Jeran, mentorica

 

 Obeleženje svetovnega dneva hrane v OPB-ju

Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjen datum je bil izbran, ker je bila organizacija na ta dan leta 1945 ustanovljena. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.

Letos smo ga obeležili v okviru OPB-ja, in sicer so učenci in učenke risali in ustvarjali njihovo najljubšo vrsto hrane, priljubljen obrok v njihovi družini, hrano polno vitaminov ali kakšno drugo, njim posebno vrsto hrane. Ob ustvarjanju smo se seveda pogovarjali, starosti otrok primerno, o pomembnosti zdrave in raznolike prehrane.

Na koncu je nastal pisan kolaž izdelkov, ki smo jih obesili na oglasno desko UNESCA nasproti učilnice 5. a-razreda.

Sodelovali so naslednji razredi: 1. a, 1. b, 2. a in 4. b pod mentorstvom učiteljic Simone Jeran, Ruške Zupančič in Petre Gostinčar.

Obeleženje evropskega dneva jezikov

V petek, 24. septembra 2021, smo v 1. c, 2. c, 3. a in 4. d-razredu v okviru OPB-ja obeležili evropski dan jezikov, ki ga vsako leto praznujemo proti koncu meseca. Z učenci in učenkami smo se pogovarjali o pomenu različnih jezikov, ki nas obkrožajo, o razliki med maternim in tujim jezikom, predvsem pa o tem, katere jezike govorijo doma in v šoli, ter katere besede v tujih jezikih že poznajo.

Največ učencev je seveda omenilo slovenščino kot materni jezik pa tudi ruščino, hrvaščino, albanščino in portugalščino. Poleg tega govorijo naslednje tuje jezike: angleščino in nemščino, poznajo pa nekaj besed v italijanščini, španščini, francoščini in japonščini, nekdo od učencev pa celo ve, kako se reče borilne veščine po kitajsko!

Naučili smo se, da so jeziki pomembni za sporazumevanje in da nas vsak nov tuji jezik, ki se ga naučimo, bogati. Za konec pa še nekaj izdelkov tretje- in četrtošolcev.

Mentorice Petra Gostinčar, Simona Jeran in Renata Špoljar

Posvojeni spomenik  UNESCO-vi dnevi


Gorniški tabor

Kot vse drugo je tudi Gorniški tabor, katerega so naši učenci vsako leto obiskali, potekal na drugačen način. Povezali smo se z našimi dejavnostmi, ki so bile podobne.

V šolskem letu nismo izvedli planinskega športnega dne, ampak smo v času karantene nagovarjali učence na aktivnosti v naravi. Športni dan je vključeval obiske okoliških hribčkov, saj je pozicije šole ob Kamniški Bistrici na dokaj ravnem terenu. Učenci so imeli za nalogo obiskati Homški Hrib, Kolovec ali kakšno drugo vzpetino. Seveda so bila ob nalogi primerna navodila.

Ko so se ukrepi sprostili smo jim v okviru Športa za zdravje in Športa za sprostitev ponudili možnost aktivnega družinskega izleta. Večina učencev je uživala. Izbrali so si bližnjo Veliko planino, ki je bila raj za pohodništvo in sankanje ter turno smučanje, nekateri pa so se odpravili celo na Gorenjsko.

Zapisala Marjana Borovnica


UNESCO na naši šoli

Naša šola je članica mreže UNESCO pridruženih šol (angl. UNESCO Associated Schools Network, krajše ASPnet), ki deluje pod okriljem Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

ASPnet, ustanovljen leta 1953, povezuje izobraževalne ustanove po vsem svetu. Slovenija je postala del te velike globalne družine leta 1993, ko je bila zaradi izjemne vloge pri sprejemu beguncev iz vojskujoče se Jugoslavije, kot prva slovenska šola v mrežo sprejeta Osnovna šola Cirila Kosmača iz Pirana. Danes globalna mreža z več kot 11.000 pridruženimi šolami v več kot 180 državah podpira:

  • pripadnost globalni skupnosti in kulturi miru ter nenasilja,
  • trajnostni razvoj in trajnostni življenjski slog,
  • medkulturno učenje in spoštovanje kulturne raznolikosti in dediščine.

ASPnet – gonilo inovacij in kakovostnega izobraževanja – je priznan kot učinkovito orodje za doseganje ciljev trajnostnega razvoja (angl. Sustainable development goals, krajše SDG), še posebej točke 4.7 četrtega cilja trajnostnega razvoja – Izobraževanje 2030.

Projekti

Vsako leto se udeležimo nacionalnih in mednarodnih projektov, ki potekajo po Sloveniji. z njimi spoznavamo slovensko pokrajino in življenje sovrstnikov ter sklepamo prijateljstva.