TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Lanskoletni Tradicionalni slovenki zajtrk je potekal drugače, kot smo ga bili vajeni v prejšnjih letih. Ker otroci v vrtcih in šolah niso bili fizično prisotni, razen nekaj izjem, tudi zajtrka, kot samostojnega obroka zanje ni bilo mogoče pripraviti. Šole in vrtci so tako na omenjen dan del pouka na daljavo namenili dnevu slovenske hrane in pomenu rednega zajtrkovanja.

Zaradi pomembnosti Tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo se odločili, da še pred koncem letošnjega šolskega leta omogočimo njegovo nadomestno izvedbo.

Zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno dejavnost. Dnevno bi moral posameznik zaužiti tri glavne obroke in vsaj eno ali dve malici, obroki pa morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, s čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob. 

Zaradi trenutnih razmer, ki še vedno onemogočajo mešanje skupin, bodo učenci in učitelji lahko brezplačno zajtrkovali kruh, maslo, med, sadje in mleko (vsa  živila bodo slovenskega porekla) v petek, 11.6. 2021 po naslednjem razporedu:

  • Učenci od 1. do 3. razreda:   prvo uro v matični učilnici
  • Učenci 4. razreda:                  ob 7.45 v mali jedilnici.
  • Učenci 5. in 6. razreda:          ob 7.45 v veliki jedilnici.
  • Učenci 7. do 9. razreda:        ob 8.00 v veliki jedilnici.

Tako kot pri ostalih obrokih tudi pri zajtrku upoštevajte navodila NIJZ:

  • skrbite za higieno rok,
  • dokler se ne usedete nosite masko ter
  • skrbite za zadostno razdaljo.

Ko prevzamete obrok, se usedete tako, kot sedite pri malici. Ko pojeste, za sabo pospravite in odidete v matično učilnico.

Vodja šolske prehrane, Blaž Mikuž